Ze względu na ryzyko przeniesienia patogennych bakterii opornych na antybiotyki i ich genów oporności na antybiotyki z odchodów zwierząt gospodarskich do gleby i upraw, konieczne jest znalezienie skutecznych metod przetwarzania odchodów zwierzęcych w gospodarstwie w celu zminimalizowania tego potencjalnego zagrożenia. Wprowadzona na całym świecie polityka zrównoważonego rozwoju, skupienie się na ekologicznej produkcji rolnej i gospodarce o obiegu zamkniętym ma na celu ograniczenie stosowania nawozów sztucznych, dlatego takie metody przetwarzania powinny również maksymalizować wartość nawozową odchodów zwierzęcych. W niniejszym opracowaniu zaproponowano dwie strategie przetwarzania odchodów świń - przechowywanie i kompostowanie.
Metody: W niniejszym badaniu zbadano zmiany właściwości fizykochemicznych przetwarzanych odchodów, mikrobiomu i rezystomu w porównaniu z nieprzetworzonymi odchodami. Jest to pierwsza tak kompleksowa analiza przeprowadzona na tej samej partii odchodów.
Wyniki: Nasze wyniki sugerują, że chociaż żaden z procesów nie eliminuje zagrożenia dla środowiska, kompostowanie powoduje szybszą i bardziej wyraźną redukcję mobilnych elementów genetycznych zawierających geny oporności na antybiotyki, w tym te odpowiedzialne za oporność wielolekową.
Wnioski: Podsumowując, proces kompostowania może być skuteczną strategią łagodzenia rozprzestrzeniania się antybiotykooporności w środowisku i zmniejszania ryzyka jej przenoszenia do upraw i łańcucha żywnościowego, przy jednoczesnym dostarczaniu niezbędnych składników nawozowych.
Zalewska M, Błażejewska A, Czapko A, et al. Pig manure treatment strategies for mitigating the spread of antibiotic resistance. Scientific Reports 2023; 13: 11999. https://doi.org/10.1038/s41598-023-39204-4