X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Strategie przetwarzania odchodów świń w celu ograniczenia rozprzestrzeniania się antybiotykooporności

Proces kompostowania może być skuteczną strategią ograniczania rozprzestrzeniania się oporności na antybiotyki w środowisku.

17 lipiec 2024
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Ze względu na ryzyko przeniesienia patogennych bakterii opornych na antybiotyki i ich genów oporności na antybiotyki z odchodów zwierząt gospodarskich do gleby i upraw, konieczne jest znalezienie skutecznych metod przetwarzania odchodów zwierzęcych w gospodarstwie w celu zminimalizowania tego potencjalnego zagrożenia. Wprowadzona na całym świecie polityka zrównoważonego rozwoju, skupienie się na ekologicznej produkcji rolnej i gospodarce o obiegu zamkniętym ma na celu ograniczenie stosowania nawozów sztucznych, dlatego takie metody przetwarzania powinny również maksymalizować wartość nawozową odchodów zwierzęcych. W niniejszym opracowaniu zaproponowano dwie strategie przetwarzania odchodów świń - przechowywanie i kompostowanie.

Metody: W niniejszym badaniu zbadano zmiany właściwości fizykochemicznych przetwarzanych odchodów, mikrobiomu i rezystomu w porównaniu z nieprzetworzonymi odchodami. Jest to pierwsza tak kompleksowa analiza przeprowadzona na tej samej partii odchodów.

Wyniki: Nasze wyniki sugerują, że chociaż żaden z procesów nie eliminuje zagrożenia dla środowiska, kompostowanie powoduje szybszą i bardziej wyraźną redukcję mobilnych elementów genetycznych zawierających geny oporności na antybiotyki, w tym te odpowiedzialne za oporność wielolekową.

Wnioski: Podsumowując, proces kompostowania może być skuteczną strategią łagodzenia rozprzestrzeniania się antybiotykooporności w środowisku i zmniejszania ryzyka jej przenoszenia do upraw i łańcucha żywnościowego, przy jednoczesnym dostarczaniu niezbędnych składników nawozowych.

Zalewska M, Błażejewska A, Czapko A, et al. Pig manure treatment strategies for mitigating the spread of antibiotic resistance. Scientific Reports 2023; 13: 11999. https://doi.org/10.1038/s41598-023-39204-4

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji