Wydajność loch odgrywa ważną rolę w produktywności całego przemysłu trzody chlewnej. Aromaty były szeroko stosowane w dietach dla świń hodowlanych jako wzmacniacze smakowitości i atraktanty paszowe w celu zwiększenia spożycia paszy. Niniejsze badanie zostało przeprowadzone w celu oceny wpływu aromatu na wydajność reprodukcyjną i mikrobiotę kałową loch w późnym okresie ciąży i laktacji. Łącznie 20 zdrowych loch Yorkshire karmiono dietą podstawową kukurydziano-sojową bez dodatku lub z dodatkiem 0,1% mieszanki smakowej od 90 dnia ciąży do 25 dnia po porodzie, a następnie prosięta odsadzono. Analizowano wydajność reprodukcyjną i mikrobiotę kałową loch.
W porównaniu z grupą kontrolną, suplementacja smakowa w diecie matek zwiększyła masę miotu przy odsadzeniu, przyrost masy miotu, masę ciała przy odsadzeniu i średni dzienny przyrost prosiąt. Zaobserwowano tendencję do wzrostu średniego dziennego spożycia paszy przez lochy dzięki dodatkowi aromatu w diecie matek. Suplementacja nie miała wpływu na grubość słoniny i wielkość miotu. Analiza 16S rRNA wykazała, że suplementacja smakowa znacząco zwiększyła liczebność Phascolarctobacterium, ale znacząco zmniejszyła liczebność rodzajów Terrisporobacter, Alloprevotella, Clostridium_sensu_stricto_1 i Escherichia-shigella. Analiza korelacji Spearmana wykazała, że Phascolarctobacterum był dodatnio skorelowany ze średnim dziennym spożyciem paszy przez lochy, przyrostem masy miotu i średnim dziennym przyrostem prosiąt. Natomiast Clostridium_sensu_stricto_1 i niesklasyfikowane_f__Lachnospiraceae były ujemnie skorelowane z przyrostem masy miotu i średnim dziennym przyrostem prosiąt.
Podsumowując, suplementacja smakowa diety poprawiła wydajność reprodukcyjną loch, co było związane ze zwiększoną korzystną mikrobiotą i zmniejszeniem potencjalnie patogennych bakterii u loch.
Wang R, Liu N, Yang Y, Lei Y, Lyu J, Dai Z, Kim I, Li J, Wu Z, Li D. Flavor supplementation during late gestation and lactation periods increases the reproductive performance and alters fecal microbiota of the sows. Animal Nutrition. 2021; 7(3): 679-687. https://doi.org/10.1016%2Fj.aninu.2021.01.007