X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Udoskonalenie skali grymasów prosiąt

Wyniki sugerują, że zaciśnięcie oczodołu i położenie ucha mogą być wiarygodnymi jednostkami czynnościowymi twarzy dla skali grymasów prosiąt.

8 luty 2023
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Właściwe metody oceny w celu obiektywnej identyfikacji bólu są niezbędne dla poprawy dobrostanu prosiąt poddawanych chirurgicznej kastracji na fermach komercyjnych. Skala Grymasu Prosiąt jest używana do identyfikacji zmian w wyrazie twarzy spowodowanych ostrym bólem u prosiąt poddawanych obcinaniu ogonów i kastracji. Jednakże, subiektywne metody oceny są problemem dla walidacji skali grymasów prosiąt. Celem tego badania była ocena i udoskonalenie skali grymasu prosiąt poprzez geometryczną morfometrię 3D. Samce prosiąt (n = 88) zostały losowo przydzielone do jednego z dwóch zabiegów: kastracji i kastracji pozorowanej. Zdjęcia twarzy prosiąt były wykonywane w czterech punktach czasowych (przed zabiegiem, bezpośrednio po zabiegu, 1 godzinę po i 4 godziny po zabiegu) przy użyciu urządzenia fotogrametrycznego. Obrazy były oceniane przez czterech oceniających przy użyciu pięciu jednostek czynnościowych twarzy: naprężenie oczodołu, pozycja ucha, napięcie skroniowe, skurcz warg i wybrzuszenie nosa/napięcie policzków. Wygenerowano trójwymiarowe modele twarzy, na których zaznaczono 3 jednostki czynnościowe twarzy (naprężenie oczodołów, skurcze warg i wybrzuszenie nosa/napięcie policzków).

Wyniki sugerują, że zaciśnięcie oczodołów i pozycja ucha mogą być wiarygodnymi jednostkami akcji twarzy dla skali grymasu prosięcia. Jednakże ani skala grymasów prosiąt ani trójwymiarowa morfometria geometryczna oparta na punktach orientacyjnych nie były w stanie w sposób wiarygodny zidentyfikować wskaźników bólu na twarzy u prosiąt poddawanych kastracji.

Lou ME, Porter ST, Massey JS, Ventura B, Deen J, Li Y. The Application of 3D Landmark-Based Geometric Morphometrics towards Refinement of the Piglet Grimace Scale. Animals. 2022; 12(15): 1944. https://doi.org/10.3390/ani12151944

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów
Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji