X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Udział rasy Duroc w liniach matecznych wpływa na jakość mięsa

Celem badania było określenie wpływu procentowego udziału rasy Duroc w linii matecznej, wpływu płci na jakość mięsa i skład kwasów tłuszczowych obecnych w mięśniach i tkance podskórnej.

17 czerwiec 2015
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Celem badania było określenie wpływu procentowego udziału rasy Duroc (D) w linii matecznej [Landrace (LR) x Wielka Biała (LW); LR x (LW x D); LR x D], wpływu płci na jakość mięsa i skład kwasów tłuszczowych obecnych w mięśniach (IMF) i tkance podskórnej (SCF).

Nie stwierdzono znaczących różnic między liniami matecznymi w pH, wartości*L, ubytku wody i straty masy po gotowaniu. U ras LRxD i LR x (LWxD) stwierdzono wyższy procent nasyconych kwasów tłuszczowych, a u LRxLW nienasyconych kwasów tłuszczowych w INF i SCF. Ponadto od LRxD pozyskiwano wieprzowinę z niższymi wartościami w teście cięcia Warner- Bratzler, większą zawartością IMF i potencjałem utleniania lipidów. Co więcej, wartości L*, a* i b* i utrata wody była większa u samców niż u samic. IMF i SCF u samic były bardziej jednonasycone w porównaniu z samcami.

Alonso V, Muela E, Gutiérrez B, Calanche JB, Roncalés P, Beltrán JA. The inclusion of Duroc breed in maternal line affects pork quality and fatty acid profile. Meat Sci. 2015 Apr 24;107:49-56. doi: 10.1016/j.meatsci.2015.04.011. [Epub ahead of print]

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji