Celem badania było określenie wpływu procentowego udziału rasy Duroc (D) w linii matecznej [Landrace (LR) x Wielka Biała (LW); LR x (LW x D); LR x D], wpływu płci na jakość mięsa i skład kwasów tłuszczowych obecnych w mięśniach (IMF) i tkance podskórnej (SCF).
Nie stwierdzono znaczących różnic między liniami matecznymi w pH, wartości*L, ubytku wody i straty masy po gotowaniu. U ras LRxD i LR x (LWxD) stwierdzono wyższy procent nasyconych kwasów tłuszczowych, a u LRxLW nienasyconych kwasów tłuszczowych w INF i SCF. Ponadto od LRxD pozyskiwano wieprzowinę z niższymi wartościami w teście cięcia Warner- Bratzler, większą zawartością IMF i potencjałem utleniania lipidów. Co więcej, wartości L*, a* i b* i utrata wody była większa u samców niż u samic. IMF i SCF u samic były bardziej jednonasycone w porównaniu z samcami.
Alonso V, Muela E, Gutiérrez B, Calanche JB, Roncalés P, Beltrán JA. The inclusion of Duroc breed in maternal line affects pork quality and fatty acid profile. Meat Sci. 2015 Apr 24;107:49-56. doi: 10.1016/j.meatsci.2015.04.011. [Epub ahead of print]