X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Usuwanie siarkowodoru z chlewni za pomocą biofiltra z grzybami

Usunięcie siarkowodoru w biofiltrze koreluje z obecnością grzybów. Biofiltr usuwał ponad 60% siarkowodoru w obecności grzybów.

22 sierpień 2018
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Biologiczne oczyszczacze powietrza stosowane do redukcji emisji substancji zapachowych są często utrudnione przez niską rozpuszczalność zredukowanych związków siarki. W ostatnich badaniach uzyskano wysoki stopień usuwana siarkowodoru (~ 75%) z powietrza wywiewanego z budynku trzody chlewnej przy użyciu biofiltra. Celem tego badania było zbadanie, czy to wysokie usunięcie może być spowodowane obecnością grzybów. Usunięcie zredukowanych związków siarki w biofiltrze celulozowym o szerokości 600 mm zmierzono na głębokościach 0, 200, 400 i 600 mm, a wyniki porównano z oszacowaną powierzchnią strzępków grzyba na obszarze biofilmu. Przez 19 miesięcy mierzono usuwanie siarkowodoru podczas okresów z obecnością grzybów i bez nich.

Wyniki wskazują na korelację pomiędzy powierzchnią strzępków grzyba a usuwaniem siarkowodoru z najwyższym usuwaniem w pierwszych 200 mm biofiltra i zmniejszaniem usuwania z głębokością. W okresach obecności grzybów usuwanie siarkowodoru (64%) było znacznie wyższe niż w okresach bez grzybów (18%).

Postawiono hipotezę, że obserwowane grzyby utleniają siarkowodór i mogą odgrywać główną rolę w biofiltrach do oczyszczania powietrza z chlewni ze względu na ekspansję powierzchni czynnej dzięki obecności strzępków.

Removal of hydrogen sulphide from pig house using biofilter with fungi. Michael J.Hansen, Claus L.Pedersen, Louise H.Søgaar Jensen, Lise B.Guldberg, Anders Feilberg, Lars P. Nielsen. Biosystems Engineering. Volume 167, March 2018, Pages 32-39. https://doi.org/10.1016/j.biosystemseng.2017.12.004

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji