Wirus zapalenia wątroby typu E (HEV) obejmuje co najmniej 8 różnych genotypów. W krajach uprzemysłowionych zoonotyczne genotypy HEV u świń to 3 i 4 (HEV-3 i HEV-4)- jest on nowym patogenem przenoszonym przez żywność, przez spożycie surowej lub niedogotowanej wieprzowiny. Ostatnio HEV-3 został wykryty u dawców krwi ludzkiej w Stanach Zjednoczonych. Wcześniej wykazaliśmy, że HEV-3 jest obecny w stadach trzody chlewnej w USA, i że niewielka część komercyjnych produktów wieprzowych z amerykańskich sklepów spożywczych zawiera zakaźny HEV. Jednak obecny stan zakażenia HEV świń w USA w momencie uboju, który jest punktem wejścia do łańcucha dostaw żywności, pozostaje nieznany. W związku z tym zbadaliśmy występowanie HEV RNA i HEV IgG w 5033 próbkach surowicy od świń o wadze rzeźnej w 25 rzeźniach w 10 stanach USA.
RNA wirusa zapalenia wątroby typu E (HEV) wykryto w 6,3%, a HEV IgG w 40% z 5033 próbek surowicy od świń w 25 rzeźniach w 10 stanach USA. Dominującym genotypem HEV był zoonotyczny genotyp 3, grupa 2. Krew świń z HEV z rzeźni może zanieczyścić łańcuchy dostaw wieprzowiny.
Sooryanarain, H., Heffron, C. L., Hill, D. E., Fredericks, J., Rosenthal, B. M., Werre, S. R....Meng, X. (2020). Hepatitis E Virus in Pigs from Slaughterhouses, United States, 2017–2019. Emerging Infectious Diseases, 26(2), 354-357. https://dx.doi.org/10.3201/eid2602.191348.