X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Wpływ żywienia błonnikiem fermentowalnym na skład mikrobiologiczny kału i produkcję kwasu octowego u świń

Błonnik fermentowalny może lepiej spełniać rolę błonnika w zdrowiu jelit świń.

20 listopad 2024
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Rozpuszczalny błonnik, jako główne źródło krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych pochodzących z mikrobioty, jest uważany za przydatny predyktor stopnia fermentacji mikrobiologicznej w jelitach. Chociaż rozpuszczalność błonnika może dostarczyć pierwszych cennych informacji dotyczących fizjologicznych aspektów fermentacji, nie ma ona zastosowania do wszystkich składników włóknistych, takich jak rozpuszczalna karboksymetyloceluloza, która jest trudna do fermentacji. Dlatego niniejsze badanie miało na celu określenie zawartości błonnika fermentowalnego w kilku popularnych składnikach włóknistych podawanych świniom odsadzonym, a następnie ocenę wpływu poziomu błonnika fermentowalnego w diecie na wydajność wzrostu i skład mikrobiologiczny kału świń odsadzonych.

Metody: W badaniu 1, 54 świnie hodowlane zostały losowo przydzielone do karmienia dziewięcioma różnymi dietami z sześcioma powtórzeniami na dietę. Postepowanie dietetyczne obejmowało dietę podstawową opartą na mączce kukurydziano-sojowej oraz osiem diet testowych opartych na mieszaninie opartej na mączce kukurydziano-sojowej i suszonych ziarnach kukurydzy z rozpuszczalnikami, mączce słonecznikowej, otrębach owsianych, otrębach pszennych, otrębach kukurydzianych, wysłodkach buraczanych, wytłokach jabłkowych lub łuskach sojowych. W badaniu 2, 180 świń w wieku okołoodsadzeniowym umieszczono w 30 kojcach (6 świń na kojec) i losowo przydzielono do karmienia pięcioma dietami o różnym stosunku błonnika fermentowalnego do całkowitego błonnika pokarmowego, który wynosił odpowiednio 0,52, 0,55, 0,58, 0,61 i 0,64.

Wyniki: Zawartość włókna fermentowalnego w wysłodkach buraczanych, wytłokach jabłkowych i łuskach sojowych była wyższa niż w innych składnikach. Zdolność wiązania wody przez składniki włókniste była dodatnio skorelowana ze strawnością całkowitego włókna pokarmowego, kwaśnego włókna detergentowego i nieskrobiowych polisacharydów w badanych składnikach. Świnie karmione wysłodkami buraczanymi, wytłokami jabłkowymi i łuskami sojowymi miały większe stężenie kwasu octowego w kale i całkowitych krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych w porównaniu ze świniami karmionymi innymi dietami. Stężenie kwasu octowego i krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych w kale było dodatnio skorelowane z zawartością błonnika fermentowalnego w dietach eksperymentalnych. Średni dzienny przyrost masy ciała i średnie dzienne spożycie paszy przez świnie rosły kwadratowo wraz ze wzrostem stosunku błonnika fermentowalnego do całkowitego błonnika pokarmowego. Świnie w grupie błonnika fermentowalnego-64% wykazywały wyższy wskaźnik ACE i stężenie kwasu octowego w kale w porównaniu ze świniami karmionymi dietą o stosunku błonnika fermentowalnego do całkowitego błonnika pokarmowego od 0,52 do 0,61.

Wnioski: W porównaniu z systemem klasyfikacji rozpuszczalnego błonnika pokarmowego i nierozpuszczalnego błonnika pokarmowego, błonnik fermentowalny może lepiej opisywać mechanizm, dzięki któremu błonnik pokarmowy ma korzystny wpływ na zdrowie jelit świń.

Zhang, G., Zhao, J., Song, X., Yang, M., Wang, H., & Wu, Y. (2023). Feeding dietary fermentable fiber improved fecal microbial composition and increased acetic acid production in a nursery pig model. Journal of Animal Science, 101, skad260. https://doi.org/10.1093/jas/skad260

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji