Prezentowane badania dotyczyły zależności między żywieniem knura i jakością i objętością nasienia, w okresie trzech lat.
Początkowe dane 130 knurów tej samej rasy zebrano w ciągu trzech lat. Dane dotyczące 52 knurów wyeliminowanych z powodów innych niż jakość nasienia zostały wykluczone z analizy. Badano dwie grupy knurów. Grupa A (n=44) zawierała knury nie wykazujące problemów z jakością nasienia. Grupa B (n=34) zawierała knury wyeliminowane ze względu na niską jakość nasienia. Nasienie pobierano co tydzień i knury były indywidualnie ważone co 3 tygodnie. Pasza peletowana zawierała 15,5% białka surowego, 5,0% tłuszczu, 7,0% włókna, 0,88% lizyny a wartość energetyczna wynosiła 3150 kcal/kg DE. Ilość paszy modyfikowano zależnie od średnich dziennych przyrostów (DLWG).
Wskaźnik DLWG wyeliminowanych knurów wynosił 248 g/d a odchylenie standardowe (SD) 68 g/d (min 132 g, max 428 g). Pozostałe 44 knury miały wskaźnik DLWG na poziomie 156 g/d a SD wynosiło 33 g (min 66 g, max 214 g). Występowała istotna różnica (P<0,05) między DLWG knurów wyeliminowanych i pozostałych. Występowała również istotna różnica między mV i DLWG grupy A (r=-0,31; P<0,05), między mMotp i DLWG wyeliminowanych knurów (r=-0,35; P<0,05). DLWG knurów było bardzo wysokie w pierwszym roku produkcji, bardziej liniowe w drugim i niekiedy ujemne w trzecim roku, nawet jeśli żywienie było intensywne. Nie wykazano istotnych zależności między jakością nasienia i DLWG w grupach A i B. Grupa A wykazywała odwrotną korelację między mMotp i DLWG ponad 190 g/d (n=5).
Zaprezentowane wyniki wykazały istnienie dużych różnic w DLWG między knurami wyeliminowanymi ze względu na jakość nasienia i pozostałymi, co wskazuje na potencjalny związek z zatrzymaniem knura lub jego eliminacją. Wyższe DLWG było skorelowane z problemami zdrowotnymi lub problemami z jakością nasienia (niska objętość i anomalie morfologiczne), chociaż korelacja ta była statystycznie nieistotna (P>0,10). Knury powinny być traktowane indywidualnie i w taki sposób żywione. Wskazane jest częste ważenie knurów w celu optymalizacji żywienia.
M.G. Marchesi ,F. Cesarini. Effect of nutrition on boar semen quality. IPVS 2012.