Profilaktyczna iniekcja domięśniowa Fe u młodych świń może nadal być niewystarczająca, aby zapobiec niedoborowi Fe. Oczekuje się, że super-dawka fitazy obniży nawet niższe estry fitynianu i może polepszyć wydajność poprzez zwiększenie biodostępności Fe związanego z fitynianem. Łącznie 234 świnie (7,6 + 0,16 kg BW) odsadzone w wieku ~ 28 dni zgrupowano w kojcach po 4 lub 5 sztuk, zrównoważonych pod względem wagi, płci i pochodzenia miotu. Zabiegi żywieniowe stosowano przez 20 dni w układzie czynnikowym 3 x 2 z 3 poziomami fitazy (0, 500 lub 2500 FTU / kg paszy) i 2 poziomami Fe (50 [niskie; L-Fe] lub 300 [wysokie; H; -Fe] mg / kg paszy jako FeSO4) w diecie opartej na pszenicy-SBM. Pod koniec eksperymentu 1 świnia na kojec została poddana eutanazji w celu pobrania krwi, osocza, wątroby i jelit.
Pasza z L-Fe skutkowała niższym poziomem ADFI niż pasza H-Fe. Interakcja Fe x Fitaza wykazała, że fitaza przy 2500 FTU / kg polepszyła ADG u świń karmionych dietą L-Fe do poziomu porównywalnego ze świniami karmionymi H-Fe. Mimo to efekt ten zmniejszył się po dodaniu do diety H-Fe. Obniżenie poziomu Fe w diecie spowodowało zmniejszenie stężenia hemoglobiny, hematokrytu, Fe i ferrytyny w osoczu oraz stężenie Fe w wątrobie. Ponadto, transferyna w osoczu była wyższa u świń karmionych dietą L-Fe. Dodatkowa fitaza przy 2500 FTU / kg miała tendencję do zwiększania stężenia hematokrytu, ale nie miała wpływu na inne zmierzone wskaźniki związane z Fe. Doszło do oddziaływania fitazy x Fe z degradacją insuliny w jelicie krętym (P <0,05), która była podobna do obserwowanej w przypadku ADG. Fitaza zwiększyła hydrolizę InsP6 w większym stopniu po dodaniu do L-Fe niż dieta H-Fe (68,2 vs 30,8%).
Podsumowując, dane wskazują, że wysokie dawki fitazy mogą skutecznie poprawiać wyniki prosiąt odsadzonych przy diecie z niedoborem Fe. Jednak ta korzyść z wysokich dawek fitazy jest zmniejszona w dietach bogatych w żelazo i konieczne są dalsze badania mające na celu wyjaśnienie wpływu wysokich dawek fitazy na biodostępność Fe.
Laird, S., Kühn, I., and Miller, H. M. (2018). Super-dosing phytase improves the growth performance of weaner pigs fed a low iron diet. Animal Feed Science and Technology. 242:150-160. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2018.06.004