Prosięta rodzą się mokre, a odparowanie tej wilgoci obniża temperaturę ciała, zwiększając ryzyko śmiertelności.
Metody: Celem tego badania było porównanie wpływu dwóch stosowanych komercyjnie metod suszenia prosiąt po urodzeniu na temperaturę rektalną prosiąt w ciągu 24 godzin po urodzeniu. Badanie przeprowadzono w standardowych komercyjnych porodówkach z 52 miotami, stosując całkowicie randomizowany projekt z trzema zabiegami suszenia: Kontrola (nie suszone); Środek osuszający (suszone po urodzeniu przy użyciu środka osuszającego na bazie celulozy); Ręcznik papierowy (suszone po urodzeniu przy użyciu ręczników papierowych). Mioty zostały losowo przydzielone do zabiegów po urodzeniu pierwszego prosięcia. Po urodzeniu prosięta zostały indywidualnie zidentyfikowane i zastosowano odpowiednie postępowanie. Temperaturę w odbycie mierzono w 0, 10, 20, 30, 45, 60, 120 i 1440 minut (24 godziny) po urodzeniu. Dane analizowano przy użyciu modelu powtarzanych pomiarów z PROC MIXED SAS, z miotem jako jednostką eksperymentalną i prosięciem jako podpróbą miotu. Model obejmował stałe efekty leczenia i czasu (jako powtarzaną miarę) oraz interakcję.
Wyniki: Nie zaobserwowano wpływu zastosowanego postępowania na temperaturę przy urodzeniu, 10 lub 1440 minut po urodzeniu. Temperatury prosiąt między 20 a 120 minutą po urodzeniu były podobne w przypadku suszenia środkiem osuszającym i ręcznikiem papierowym, ale były wyższe niż w przypadku kontroli. Wpływ masy urodzeniowej na reakcję na suszenie oceniono, dzieląc dane na kategorie lekkiej (<1,0 kg), średniej (1,0 do 1,5 kg) lub ciężkiej (>1,5 kg) masy urodzeniowej prosiąt. Dane dotyczące temperatury rektalnej prosiąt w każdym czasie pomiaru analizowano przy użyciu modelu, który obejmował stałe efekty kategorii masy urodzeniowej, suszenia i interakcji. Temperatury lekkich prosiąt były niższe niż ciężkich prosiąt między 20 a 120 minutą po urodzeniu, a średnie prosięta miały temperaturę pośrednią i ogólnie różniły się od pozostałych dwóch kategorii wagowych w tym czasie. Różnica w temperaturze między prosiętami lekkimi w porównaniu ze średnimi lub ciężkimi była większa w przypadku kontroli niż w przypadku pozostałych dwóch zabiegów suszenia w 60 minucie po urodzeniu.
Wnioski: Wyniki te sugerują, że suszenie prosiąt po urodzeniu jest skuteczną metodą zmniejszania spadku temperatury rektalnej we wczesnym okresie poporodowym, szczególnie w przypadku prosiąt o niskiej masie urodzeniowej.

Vande Pol KD, Tolosa AF, Shull CM, Brown CB, Alencar SAS, Ellis M. Effect of method of drying piglets at birth on rectal temperature over the first 24 h after birth. Translational Animal Science. 2020; 4(4): txaa183. https://doi.org/10.1093/tas/txaa183