X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Wpływ różnych rodzajów błonnika w okresie ciąży i laktacji na wydajność i parametry badań surowicy loch

Łuski sojowe mogą być odpowiednim źródłem włókna na okres ciąży i okresu przejściowego, aby zwiększyć wydajność loch.

24 marzec 2021
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Wykazano, że dostarczanie diety bogatej w błonnik podczas ciąży poprawia dobrostan macior i zwiększa spożycie paszy w kolejnym okresie laktacji. Niedawno stwierdzono, że dostarczanie błonnika pokarmowego podczas ciąży na ogół ma korzystny wpływ na zachowanie i dobrostan loch karmionych z ograniczeniami. Ponadto lochy karmione dietą wysokobłonnikową w okresie ciąży mogą poradzić sobie z przejściem na paszę, wybierając samodzielnie, spontanicznie dietę laktacyjną w tygodniu poprzedzającym poród. Wskazuje to, że bogata w błonnik dieta ciążowa sprzyja wczesnemu przyjmowaniu diety laktacyjnej. W tym celu lochy karmiono trzema rodzajami błonnika w okresie ciąży i laktacji, aby monitorować ich adaptacje fizjologiczne i metaboliczne w okresie przedporodowym oraz określić, jak te efekty mogą wpłynąć na okres laktacji i wydajność loch. Wkrótce po kryciu wybrano 54 lochy i karmiono je 20% suplementacją otrębów pszennych (WB), łusek sojowych (SH) lub łusek ryżowych (RH) w diecie w okresie ciąży i laktacji. Maciory zważono, zmierzono ultradźwiękowo grubość słoniny i pobrano próbki krwi od wszystkich macior. Liczbę prosiąt w miotach zrównano do 10, przez przeniesienieprosiąt między maciorami poddanych temu samemu postępowaniu dietetycznemu.

Lochy przytyły o 22,0, 21,8 i 25,5 kg masy ciała netto podczas ciąży (odpowiednio dla loch WB, SH i RH). Nie stwierdzono wpływu paszy na zmianę masy ciała w okresie laktacji, jednak lochy RH spożywały średnio 133,66 kg paszy, lochy WB - 121,29 kg, a lochy SH - 126,77 kg podczas laktacji. Miot SH w trakcie laktacji przytył średnio 59,34 kg, podczas gdy inne mioty zyskały 51,58 i 49,98 kg (odpowiednio dla miotów WB i RH). Jeśli chodzi o analizę surowicy, z wyjątkiem aminotransferazy asparaginianowej i aminotransferazy alaninowej, zmierzone wartości biochemiczne w surowicy były zasadniczo zgodne z wcześniejszymi doniesieniami. Pomimo zastosowania dodatkowego oleju roślinnego w celu zrównoważenia poziomu energii, lochy RH nadal miały niższe stężenia triglicerydów w surowicy w późnym okresie ciąży.

Podsumowując, różne rodzaje składników włóknistych w diecie ciążowej miały wpływ na większość badanych wartości referencyjnych dla macior. Suplementacja SH dla loch jest skutecznym podejściem do uzyskania cięższych miotów przy urodzeniu i odsadzeniu oraz w celu zwiększenia dobrowolnego spożycia paszy we wczesnej laktacji.

Weng RC, Dietary supplementation with different types of fiber in gestation and lactation: effects on sow serum biochemical values and performance.  Asian-Australasian Journal of Animal Sciences,  2020; 33(8): 1323. https://doi.org/10.5713/ajas.19.0545

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów
Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji