X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Wpływ zastosowania lejów gnojowych z częściową wentylacją kanałów na emisje z chlewni

System lejowy może obniżyć emisję zarówno amoniaku, zapachu, jak i metanu.

6 marzec 2024
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Metody: Celem było zbadanie emisji z chlewni z nowatorskim systemem odprowadzania gnojowicy z częściową wentylacją kanałową. Dwie eksperymentalne chlewnie zostały zaprojektowane dla świń rosnących (30-110 kg masy ciała) i były wyposażone w dwie trzecie podłogi rusztowej i jedną trzecią podłogi litej. W jednej z nich zastosowano lejowy system gnojowicy (z częściową wentylacją kanału), a w drugiej standardowy system gnojowicy z kanałem o głębokości 600 mm pod podłogą rusztową. Podczas dwóch okresów (każdy po 77 dni) mierzono stężenie amoniaku w sposób ciągły za pomocą spektroskopii wgłębnej, stężenie substancji zapachowych mierzono za pomocą spektrometrii masowej z reakcją przeniesienia protonu przez okres siedmiu dni w każdym okresie, a stężenie metanu mierzono co tydzień za pomocą chromatografii gazowej.

Wyniki: W porównaniu do standardowego systemu gnojowicy, system lejowy mógł obniżyć emisję amoniaku o 10-30%, zapachu o 10-40% i metanu o 65-70%. W dwóch okresach z częściową wentylacją dołu na poziomie 10% system lejowy zbierał ∼50% amoniaku i ∼30% zapachu. Gdy częściowa wentylacja została zwiększona do 20 lub 30% w ciągu 24 godzin w pierwszym okresie, skuteczność zbierania wzrosła do ∼80% dla amoniaku i 45-60% dla zapachu bez zwiększania emisji w porównaniu do standardowego systemu gnojowicy.

Wnioski: System lejowy może obniżyć emisję zarówno amoniaku, zapachu, jak i metanu. Ponadto znaczna część emitowanego amoniaku i zapachu może być zbierana podczas częściowej wentylacji szybu w celu dalszego oczyszczania w oczyszczaczu powietrza.

Hansen MJ, Guldberg LB, Feilberg A. Effect of slurry funnels with partial pit ventilation on emissions from pig houses. Biosystems Engineering. 2023; 229: 200-208. https://doi.org/10.1016/j.biosystemseng.2023.03.021.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów
Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji