Zwiększenie zawartości chudego mięsa w tuszy przy jednoczesnym zmniejszeniu zawartości tłuszczu w tuszy było trendem w produkcji trzody chlewnej w ostatnich dziesięcioleciach. W rezultacie zmniejszył się tłuszcz śródmięśniowy (IMF), który był skorelowany z jakością i akceptowalnością smaku wieprzowiny. Według niektórych naukowców uzupełnienie diety świń leucyną (Leu) lub argininą (Arg) może zwiększyć IMF. Celem niniejszego badania była ocena wpływu redukcji surowego białka w paszy (CP) uzupełnionego argininą lub leucyną na zawartość tłuszczu śródmięśniowego (IMF) u świń (Landrace × Duroc) × Pietrain. W tym celu przeprowadzono badanie na świniach przeznaczonych na tucz (67 ± 4 kg). Zwierzęta podzielono na sześć grup, z których każda była inaczej żywiona (n = 6 kojców po 3 świnie): cztery normalne diety CP zawierające 16% CP od 60 do 90 kg i 13% CP od 90 do 115 kg żywej wagi i uzupełnione normalnym białkiem (1); normalne białko o wysokiej zawartości Arg (2), normalne białko o wysokiej zawartości Leu (3) lub normalne białko o wysokiej zawartości Arg i Leu (4) i dwie diety o niskiej zawartości CP zawierające 14% CP od 60 do 90 kg i 11,8% CP od 90 do 115 kg żywej wagi z (5) i grupa kontrola bez (6) suplementacji obu aminokwasami. Diety o wysokiej zawartości leucyny i argininy, odpowiednio 4 i 2, uzupełniono w celu uzyskania proporcji standardowych strawnych w jelicie krętym Leu / Lys i Arg / Lys.
Końcowa waga ciała, średnie dzienne spożycie paszy (ADFI) i średni dzienny przyrost (ADG) były zmniejszone, podczas gdy stosunek paszy do przyrostu miał tendencję do wzrostu u zwierząt karmionych dietami niskobiałkowymi uzupełnionymi Arg i Leu w porównaniu z tymi karmionymi dietą niskobiałkową bez dodatku. Jeśli chodzi o normalną dietę białkową, marmurkowatość i zawartość IMF w polędwicy zostały zmniejszone, gdy uzupełniono paszę o argininę. Uzupełnienie diety z normalnym białkiem Arg zmniejszyło również masę boczku i zwiększyło procent chudego mięsa, podczas gdy suplementacja Leu nie miała wpływu na cechy tuszy. Przeciwstawiając się wcześniejszym badaniom i wbrew początkowej hipotezie, zmniejszenie CP i suplementacja diety leucyną nie miało wpływu na zawartość tłuszczu śródmięśniowego, w odniesieniu do argininy, a IMF został nawet zmniejszony.
Tous, Núria, Rosil Lizardo, Borja Vilà, Marina Gispert, Maria Font-i-Furnols, and Enric Esteve-Garcia. 2017. Addition of arginine and leucine to low or normal protein diets: performance, carcass characteristics and intramuscular fat of finishing pigs. Spanish Journal of Agricultural Research 14, No. 4: 0605. https://doi.org/10.5424/sjar/2016144-9351