X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Czy błonnik pokarmowy w diecie ciążowej może zmieniać mikrobiotę jelitową, wydajność i stan zapalny u loch i prosiąt?

Włączenie do diety mączki z lucerny podczas ciąży może poprawić wydajność loch i zmniejszyć stan zapalny u loch i prosiąt.

18 październik 2023
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

U ciężarnych i karmiących loch metabolizm i odporność ulegają drastycznym zmianom, co może prowadzić do zaparć, poronień i wewnątrzmacicznego ograniczenia wzrostu oraz obniżenia wydajności produkcji. Błonnik pokarmowy może regulować mikrobiotę jelitową zwierząt, łagodzić reakcje zapalne i poprawiać wydajność. Celem tego badania była ocena wpływu dodawania różnych źródeł błonnika, w tym łupin sojowych, śruty z lucerny i wysłodków buraczanych, do diety loch na wydajność wzrostu, mikrobiotę jelitową, przepuszczalność jelit i stany zapalne u loch i prosiąt. 48 loch (Large × Landrace) w 60. dniu ciąży zostało losowo przydzielonych do czterech grup: kontrolnej i suplementacji diety zawierającej mączkę z lucerny, wysłodki buraczane lub łuski sojowe. W 100. dniu ciąży oraz w 4. i 18. dniu laktacji z każdej grupy wybrano cztery lochy, od których pobrano próbki surowicy i kału, a także próbki krwi prosiąt w 4. i 18. dniu laktacji. Zmierzono wydajność.

Zgodnie ze wskaźnikami wydajności loch wybrano optymalne postępowanie do pomiaru czynników zapalnych, poziomów krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych i sekwencjonowania genu 16S rRNA. Dieta zawierająca mączkę z lucerny zmniejszyła wewnątrzmaciczne ograniczenie wzrostu, zwiększyła spożycie pokarmu w okresie laktacji oraz poprawiła wydajność reprodukcyjną i kondycję fizyczną loch. Co więcej, dieta zawierająca mączkę z lucerny zmniejszała markery przepuszczalności jelit w surowicy loch oraz ogólnoustrojowego stanu zapalnego w kale i surowicy loch, a także w surowicy prosiąt, podczas gdy zwiększała marker przeciwzapalny IL-10 w surowicy i kale loch. Dieta oparta na mączce z lucerny wpłynęła również na mikrobiotę jelitową, zwiększając względną liczebność bakterii prozapalnych, jednocześnie zmniejszając liczbę bakterii przeciwzapalnych. Co więcej, całkowita zawartość krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych była wyższa w kale loch karmionych dietą zawierającą lucernę, przy czym zawartość kwasu masłowego była znacznie wyższa w okresie laktacji niż w grupie kontrolnej. Wydajność loch była skorelowana z przepuszczalnością jelit, stanem zapalnym i mikrobiotą jelitową, które były również przenoszone pionowo na prosięta.

Model "od lochy do prosiąt" może stanowić punkt odniesienia dla wpływu błonnika pokarmowego na funkcjonowanie przewodu pokarmowego.

Liu B, Zhu X, Cui Y, Wang W, Liu H, Li Z, Guo Z, Ma S, Li D, Wang C, Shi Y. Consumption of dietary fiber from different sources during pregnancy alters sow gut microbiota and improves performance and reduces inflammation in sows and piglets. Msystems. 2021; 6(1): 10-1128. https://doi.org/10.1128%2FmSystems.00591-20

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów
Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji