X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Wpływ ciepła na jakość mięsa i markery antyoksydacyjne u świń rasy iberyjskiej

Wyniki niniejszego badania potwierdzają adaptacyjną reakcję świni iberyjskiej na wysokie temperatury i wskazują na wysoką jakość mięsa iberyjskiego nawet w niekorzystnych warunkach klimatycznych.

18 maj 2022
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Stres cieplny wiąże się z pogorszeniem jakości mięsa i zaburzeniem równowagi redoks. W niniejszej pracy badano wpływ przewlekłej ekspozycji na wysoką temperaturę na jakość mięsa i markery antyoksydacyjne w mięśniach (longissimus lumborum i gluteus medius) rosnących świń rasy iberyjskiej. Dwadzieścia cztery czyste świnie iberyjskie przydzielono w ciągu 28 dni do jednego z trzech sposobów żywienia (n = 8/grupę): warunki termoneutralne (20 °C) i żywienie ad libitum (TN), warunki stresu cieplnego (30 °C) i żywienie ad libitum (HS) oraz warunki termoneutralne i żywienie parami z HS (TN-pf).

Mięśnie grupy HS miały większą zawartość tłuszczu śródmięśniowego niż grupy TN-pf oraz wyższy poziom Zn niż TN i TN-pf, natomiast różnice w składzie kwasów tłuszczowych były nieistotne. Ekspozycja na ciepło nie miała wpływu na pH, współrzędne barwy: czerwoność (a*) i żółtość (b*) oraz wartości MDA, ale miała pozytywny wpływ na jasność i ociekanie. Ponadto, przewlekły stres cieplny stymulował aktywność mechanizmów obrony antyoksydacyjnej SOD, CAT i GPx. Statystyczna analiza czynnikowa odpowiednio sklasyfikowała badane mięśnie, ale nie była w stanie zróżnicować prób w zależności od zabiegów.

Wyniki niniejszego badania potwierdzają adaptacyjną reakcję świni iberyjskiej na wysokie temperatury i wskazują na wysoką jakość mięsa iberyjskiego nawet w niekorzystnych warunkach klimatycznych.

Pardo Z, Fernández-Fígares I, Lachica M, Lara L, Nieto R, Seiquer I. Impact of Heat Stress on Meat Quality and Antioxidant Markers in Iberian Pigs. Antioxidants (Basel). 2021; 10(12): 1911. doi:10.3390/antiox10121911

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów
Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji