Badanie zostało przeprowadzone w celu oszacowania wpływu Clostridium butyricum i Enterococcus faecalis na wydajność wzrostu, funkcje odpornościowe, szlaki związane ze stanem zapalnym i mikroflorę u odsadzonych prosiąt prowokowanych lipopolisacharydem (LPS). Sto osiemdziesiąt 28-dniowych prosiąt odstadzonych podzielono losowo na 3 grupy: prosięta karmione dietą podstawową (Con), prosięta karmione dietą podstawową zawierającą 6 × 109 CFU C. butyricum · kg-1 (CB) oraz prosięta karmione dietą podstawową zawierającą 2 × 1010 CFU E. faecali · kg-1 (EF). Pod koniec badania z każdego kojca (6 świń na grupę l) wybrano losowo 1 świnię - w sumie 18 prosiętom podano doustnie LPS 25 μg · kg-1 masy ciała. Wynik pokazał, że prosięta karmione paszą z dodatkiem C. butyricum i E. faecalis miały większą końcową masę ciała w porównaniu z prosiętami kontrolnymi (P <0,05). Prosięta karmione C. butyricum i E. faecalis miały niższe poziomy aminotransferazy asparaginianowej (AST) w surowicy, aminotransferazy alaninowej (ALT), IL-1β, czynnika martwicy nowotworów-α (TNF-α) i miały wyższy poziom interferonu w surowicy. γ (IFN-γ) niż kontrolne prosięta po 1,5 i 3 godzinach po podaniu LPS (P <0,05). Ponadto, prosięta w grupach C. butyricum lub E. faecalis miały większy stosunek wysokości kosmków jelita czczego do głębokości krypty (V / C) w porównaniu z prosiętami kontrolnymi po prowokacji LPS przez 3 godziny (P <0,05). W porównaniu z leczeniem kontrolnym, terapie CB i EF znacząco zmniejszyły ekspresję czynników szlaku związanych ze stanem zapalnym (TLR4, MyD88 i NF-κB) po prowokacji LPS przez 3 godziny (P <0,05). Sekwencjonowanie o dużej przepustowości ujawniło, że C. butyricum i E. faecalis modulują różnorodność bakterii w okrężnicy. Bogactwo gatunkowe i różnorodność alfa (Shannon) próbek bakterii u prosiąt CB lub EF prowokowanych LPS były wyższe niż u prosiąt kontrolnych prowokowanych LPS. Ponadto względna liczebność Bacteroidales-Rikenellanceae w grupie CB była wyższa niż w grupie kontrolnej (P <0,05), podczas gdy prosięta EF miały wyższą względną liczebność Lactobacillus amylovorus i Lactobacillus gasseri (P <0,05). Podsumowując, suplementacja diety C. butyricum lub E. faecalis sprzyjała wzrostowi, poprawie odporności, złagodzeniu uszkodzenia kosmków jelitowych i zapaleniu oraz optymalizacji flory jelitowej u prosiąt odsadzonych prowokowanych LPS.

Kangli Wang, Guangyong Chen, Guangtian Cao, Yinglei Xu, Yongxia Wang, Caimei Yang, Effects of Clostridium butyricum and Enterococcus faecalis on growth performance, intestinal structure, and inflammation in lipopolysaccharide-challenged weaned piglets, Journal of Animal Science, Volume 97, Issue 10, October 2019, Pages 4140–4151, https://doi.org/10.1093/jas/skz235