X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Wpływ długotrwałego, delikatnego obchodzenia się ze świniami na zachowanie, produkcyjność i jakość mięsa

Delikatne obchodzenie się z tucznikami może zmniejszyć ich niepokój. Miało to jednak niewielki wpływ na wydajność produkcji, jakość tuszy i jakość mięsa.

22 kwiecień 2020
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

W celu zbadania wpływu delikatnego obchodzenia się na behawior, wydajność i jakość mięsa świń od odsadzenia do uboju, wybrano 144 6-tygodniowych prosiąt rasy Min (rasa natywna) (HG: 9 kojców × 8 świń) i grupę kontrolną (CG: 9 kojców × 8 świń). Postępowanie przeprowadzano dwa razy dziennie, 5 dni w tygodniu (od 8 do 13 tygodni i od 15 tygodnia do uboju). W grupie poddanej zabiegowi osoba będąca w kontakcie ze świniami pozostawała w bezruchu przez 2 minuty po wejściu do kojca HG, a następnie przyklękała i delikatnie dotykała świń; kontakt z każdą świnią trwał ponad 1 minutę. Podczas okresu dotykowego eksperymentator drapał palcami głowę, szyję lub plecy świni i mówił do nich. Po 6 tygodniach postępowania obserwowaliśmy, a następnie ocenialiśmy odpowiedzi świń na eksperymentatora z ocenami behawioralnymi. Ponadto mierzyliśmy tętno i wydajność produkcji. Trzy świnie losowo wybrano z każdego z 18 kojców i podzielono na grupę poddaną działaniom behawioralnym (HG: n = 27) i grupę kontrolną (CG: n = 27), a świnie HG traktowano delikatnie aż do uboju. Następnie oceniliśmy jakość mięsa i wydajność produkcyjną sześciu świń z każdej grupy.

Wyniki testu AA (test approaching–avoidance, zbliżania się - unikania) u świń HG, liczba kontaktów z eksperymentatorem była znacznie wyższa niż u świń CG (p <0,01). Przypadki unikania i patrzenia na eksperymentatora były niższe w grupie HG niż w grupie CG (p <0,01); jednak częstość akcji serca nie różniła się znacząco między dwiema grupami (p = 0,63). Nie stwierdzono istotnej różnicy w średnim dziennym wzroście, średnim dziennym spożyciu paszy i współczynniku konwersji paszy między dwiema grupami w dwóch okresach (p> 0,05). Wartość b * określono 45 minut po uboju i była ona znacznie niższa w HG niż w grupie CG (p = 0,002). Ponadto, 2 godziny po uboju, wartość L w grupie HG była znacznie wyższa niż w grupie CG (p = 0,047), ale nie zaobserwowano żadnej różnicy w jakości tuszy lub innych wskaźnikach jakości mięsa między dwiema grupami (p> 0,05 ).

Wyniki wskazują, że delikatne obchodzenie się może zmniejszyć niepokój świń i zwiększyć ich gotowość do zbliżania się do człowieka, zwiększając więź. Jednak długotrwałe delikatne obchodzenie się miało niewielki wpływ na wydajność produkcji trzody chlewnej, jakość tuszy i jakość mięsa.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji