X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Wpływ genu receptora leptyny na wydajność i cechy jakościowe świń

Przy obecnej diecie niskobiałkowej oczekuje się, że allel T będzie opłacalny tylko na niszowych rynkach, gdzie bardzo wysoki poziom marmurkowatości ma kluczowe znaczenie.

1 styczeń 2025
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Recesywny allel T polimorfizmu missensownego rs709596309 C > T genu receptora leptyny jest związany z tłuszczem śródmięśniowym. Jednak jego ogólny wpływ na produkcję wieprzowiny jest nadal częściowy.

Metody: W niniejszej pracy zbadaliśmy kompleksowy wpływ genotypu TT na wydajność chudego wzrostu oraz jakość tuszy, mięsa i tłuszczu, wykorzystując dane z eksperymentu, w którym porównano wyniki 48 TT i 48 C- (24 CT i 24 CC) tuczników Duroc.

Wyniki: Świnie TT były mniej wydajne pod względem chudego wzrostu niż świnie C-. Chociaż były cięższe, ich tusze miały mniejszą zawartość chudego mięsa, były krótsze i miały lżejsze schaby. Oprócz zwiększenia marmurkowatości i zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych, zmiany spowodowane genotypem TT w jakości mięsa i tłuszczu prawdopodobnie nie są wystarczające, aby mogły być zauważone przez konsumentów. Wpływ na wizualny wynik marmurkowatości przewyższał wpływ na zawartość tłuszczu śródmięśniowego, co sugeruje bezpośredni wpływ allelu T na wzór dystrybucji tłuszczu w mięśniach.

Wnioski: Przy obecnych dietach niskobiałkowych oczekuje się, że allel T będzie opłacalny tylko na rynkach niszowych, gdzie bardzo wysoki poziom marmurkowatości ma kluczowe znaczenie.

Suárez-Mesa R, Ros-Freixedes R, Pena RN, et al. Impact of the leptin receptor gene on pig performance and quality traits. Scientific Reports 2024; 14: 10652. https://doi.org/10.1038/s41598-024-61509-1

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji