Recesywny allel T polimorfizmu missensownego rs709596309 C > T genu receptora leptyny jest związany z tłuszczem śródmięśniowym. Jednak jego ogólny wpływ na produkcję wieprzowiny jest nadal częściowy.
Metody: W niniejszej pracy zbadaliśmy kompleksowy wpływ genotypu TT na wydajność chudego wzrostu oraz jakość tuszy, mięsa i tłuszczu, wykorzystując dane z eksperymentu, w którym porównano wyniki 48 TT i 48 C- (24 CT i 24 CC) tuczników Duroc.
Wyniki: Świnie TT były mniej wydajne pod względem chudego wzrostu niż świnie C-. Chociaż były cięższe, ich tusze miały mniejszą zawartość chudego mięsa, były krótsze i miały lżejsze schaby. Oprócz zwiększenia marmurkowatości i zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych, zmiany spowodowane genotypem TT w jakości mięsa i tłuszczu prawdopodobnie nie są wystarczające, aby mogły być zauważone przez konsumentów. Wpływ na wizualny wynik marmurkowatości przewyższał wpływ na zawartość tłuszczu śródmięśniowego, co sugeruje bezpośredni wpływ allelu T na wzór dystrybucji tłuszczu w mięśniach.
Wnioski: Przy obecnych dietach niskobiałkowych oczekuje się, że allel T będzie opłacalny tylko na rynkach niszowych, gdzie bardzo wysoki poziom marmurkowatości ma kluczowe znaczenie.
Suárez-Mesa R, Ros-Freixedes R, Pena RN, et al. Impact of the leptin receptor gene on pig performance and quality traits. Scientific Reports 2024; 14: 10652. https://doi.org/10.1038/s41598-024-61509-1