Do badania wpływu płci i immunokastracji na przyrosty zwierząt i jakość tuszy wykorzystano w sumie 48 świń rasy Duroc × (Landrace × Wielka Biała), 24 samce i 24 samice w wieku 85 ± 3 dni życia . Zwierzęta podzielono na 4 grupy eksperymentalne; chirurgiczne wykastrowanesamce (SCM), immunokastrowane samce (ICM), samice (EF) i immunokastrowane samice (ICF). Kastracja chirurgiczna została przeprowadzona u 12 samców, w wieku 5 ± 3 dni. Immunokastracja składała się z dwóch inokulacji 12 knurków i 12 loszek, na początku badania i 28dni później (średnio 45,4 i 70,6 kg masy ciała). Mięso pozyskane od tych zwierząt było przeznaczone do produkcji szynki suszonej; Dlatego zwierzęta miały osiągnąć dużą masę (średnio 126 kg i 167 dni ) i minimum tłuszczu na tuszy 20 mm.
Podczas całego okresu badania ( 0-82 dni), SCM były mniej wydajen w konwersji spożycia paszy na przyrosty niż w pozostałe grupy. Po uboju ICM były cięższe niż SCM i ICF, a grupa EF plasowała się pośrodku. ICF miały więcej tłuszczu niż EF i samce (SCM i ICM). W konsekwencji, tusze EF były najchudsze, a 25% z nich zostało odrzuconych z powodu braku odpowiedniej tłustości w porównaniu do 0% w innych grupach. Wieprzowina ICF była bardziej czerwona (wyższe a *) niż z ICM, a mięso SCM miało bardziej intensywny kolor (wyższe C *) oraz tendencję do niższego poziomu oksymioglobiny i metmioglobiny niż EF. Nie zauważono wpływu na śródmięśniową zawartość tłuszczu. Inmunokastracja samców i samic miała ograniczony wpływ na główne kwasy tłuszczowe tłuszczu podskórnego lub śródmięśniowego.
Można stwierdzić, że immunokastracja może być interesującą metodą w przypadku świń przeznaczonych do produkcji suszonej szynki, ponieważ u samców poprawia współczynnik wykorzystania paszy bez penalizacji tuszy i spadku jakości mięsa w stosunku do kastracji chirurgicznej i zwiększa grubość słoniny tuszy loszek redukując do 0% odrzucenie w rzeźni z powodu braku tłustości.
A. Daza, M.A. Latorre, A. Olivares, C.J. López Bote. The effects of male and female immunocastration on growth performances and carcass and meat quality of pigs intended for dry-cured ham production: A preliminary study. Livestock Science. Volume 190, August 2016, Pages 20–26. http://dx.doi.org/10.1016/j.livsci.2016.05.014