X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Wpływ paneli chłodzących na środowisko chlewni i temperaturę zwierząt

Celem było porównanie mikroklimatu chlewni i temperatury ciała świń chlewni z zamontowanymi panelami chłodzącymi do chlewni bez panelów.

25 lipiec 2018
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Chlewnie (n = 4) znajdowały się w tym samym miejscu we wschodniej Karolinie Północnej. Każda chlewnia miała identyczne wymiary (12,5 m szerokości x 45,5 m długości) z czterema 1,2 m i jednym 0,9 m wentylatorami na wschodnim krańcu chlewni. Każda chlewnia PAD zawierała dwie podkładki chłodzące (1,2 x 9,1 m) na zachodnim krańcu chlewni, działające w godzinach 9: 00-21: 00 (DZIEŃ). W chlewniach zwierzęta przebywały od czerwca (tydz 0) do września (tydz 13) 2016 r. Rejestratory danych zawieszono na wysokości 1,4 m nad podłogą przy 6 (A), 23 (B) i 40 m (C) od zachodniego końca chlewni aby rejestrować temperaturę i wilgotność względną (RH) co 15 minut (n = 115 154 obserwacji). W tygodniach 4, 5, 7 i 9 do 13 prędkość przepływu powietrza (WIND) rejestrowano za pomocą anemometru na środku budynku, a temperaturę ucha świni (PET, n = 345) rejestrowano w miejscach A, B i C za pomocą kamery na podczerwień. Zmienne analizowano za pomocą PROC GLM w SAS.

Zewnętrzna temperatura chlewni, wilgotność względna (RH) i temperaturowy wskaźnik wilgotność (THI) wynosiły 31,1 ° C, 63,4% i 78,0 odpowiednio w ciągu dnia i 22,8 ° C, 95,7% i 65,3 w nocy. W porównaniu do chlewni PAD, temperatura w chlewniach stanowiących grupę kontrolną była większa (P <0,01) w ciągu DNIA (28,2 vs. 30,3 ° C), ale była podobna (P = 0,15) w nocy (25,6 vs. 25,6 ° C). Większą wilgotność względną (P <0,01) obserwowano w chlewniach PAD w porównaniu do kontroli w ciągu DNIA (79,4 vs 66,6%) i nocy (86,0 vs 84,3%). W porównaniu do chlewni PAD, THI było większe (P <0,01) dla kontroli podczas DNIA (72,1 vs 76,3), ale niższe (P <0,01) w nocy (68,6 vs 68,8, odpowiednio). Prędkość przepływu powietrza była większa (P <0,05) w chlewniach PAD w porównaniu do kontroli (104,6 vs. 94,6 m / min). Średni PET był niższy (P <0,01) w chlewniach PAD w porównaniu do kontroli (37,26 vs. 37,33 ° C). Jednak nie było różnic (P> 0,05) między PAD i kontroli w temperaturze podstawy ucha (odpowiednio 37,72 vs. 37,67 ° C), koncówką ucha (odpowiednio 36,41 vs 36,48 ° C) lub spadkiem temperatury z podstawy do końca ucha (odpowiednio -1.34 vs. -1.20 ° C).

Wyniki sugerują, że chlewnia PAD, w porównaniu z kontrolą, poprawiły THI w ciągu DNIA, ale nie w nocy i nie złagodziły obciążenia cieplnego świń.

Wiegert, J G; Knauer, M T; Shah, S B. Effect of pad cooling on summer barn environment and finishing pig temperature. Journal of Animal Science, supl. Supplement 2; Champaign Tomo 95, (Mar 2017): 35. DOI:10.2527/asasmw.2017.074

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów
Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji