X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Wpływ poziomu zakażenia L. intracellularis i PCV2 mierzony za pomocą Q PCR na wydajność tuczników

Nawet w przypadku braku objawów klinicznych, tempo wzrostu i spożycie paszy może być zmniejszone w wyniku infekcji Li. Również infekcja PCV2 może wykazywać podobnie negatywny wpływ.

31 grudzień 2014
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Celem badania była ocena wpływu zakażenia Lawsonia intracellularis (LI) i PCV2 na wydajność produkcyjną, za pomocą Q-PCR (PCR ilościowy) kału,w warunkach terenowych.

W doświadczeniu wzięło udział 656 świń z trzech różnych gospodarstwach, trzymanych oddzielnie w dziewięciu sektorach, każdy po osiem kojców. Prosięta były szczepione przeciwko Mycoplasma hyopneumoniae i PRRS, ale nie przeciwko LI i PCV2. Zwierzęta z każdego kojca zważono, zmierzono ich spożycie paszy i pobrano próbki kału i krwi w 10, 15, 20 i 25 tygodniu życia.

Biegunkę zaobserwowano tylko w sporadycznych przypadkach. Próbki kału stanowił materiał zbiorczy z najbardziej zabrudzonego miejsca z kojca, o objętości około pięciu łyżeczek. Próbki analizowano pod kątem obecności LI i PCV2 metodą Q-PCR. Próg wykrywania dla PCV2 wyniosił 50.000 a dla Li 300 kopii DNA / ml. Przyrosty (ADG) i spożycie paszy (ADFI) obliczono dla każdego okresu produkcji. Zmniejszenie i wzrast ilości kopii DNA zarówno dla Li jak i PCV2 zostały porównane między 72 kojcami i obliczono znaczenie ewentualnych różnic. Został ustalony także potencjalny wpływ pochodzenia próbki, rodzaju gospodarstwa.

W przypadku Li, wzrost kopii DNA pomiędzy 10 a 15 tygodniem jak i między 15 a 20 tygodniem był znacząco skorelowany z mniejszymi ADG i ADFI porównaniu z kojcami gdzie nie zaobserwowano wsrostu kopii DNA bakterii. W przypadku PCV2 zaobserwowano tę samą tendencję, lecz różnice nie były znaczące. W kązdym z gospodarstw poziom liczby kopii materiału genetycznego obydwu patogenów był różny. W gospodarstwie, od którego pozyskano próbki z najniższymi wartościami dla Li i PCV2 w 10 tygodniu życia , w ciągu 5 kolejnych tygodni zaobserwowano najbardziej dynamiczny wzrost kopii DNA patogenów. Znaczące zmniejszenie ADG i ADFI były widoczne u zwierząt z wysokim poziomem kopii Li w kale.

Nawet w przypadku braku objawów klinicznych, tempo wzrostu i spożycie paszy może być zmniejszone w wyniku infekcji Li. Również infekcja PCV2 może wykazywać podobnie negatywny wpływ.

GJR Groenland, VNAM Geurts. The influence on performance in fattening pigs of L. intracellularis and PCV2 infections as measured in feces by Q-PCR. Proceedings of the 23rd IPVS Congress. 2014.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów
Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji