Wpływ lokalizacji kojca na termoregulację świń i wydajność wzrostu określono w okresie 6 tygodni późnym latem. W sumie 128 świń o różnej płci [Duroc × (Landrace × Yorkshire)] losowo przydzielono do 16 kojców w dwóch budynkach hodowlanych (n = 8 kojców / budynek; 57,43 ± 1,33 kg początkowej masy ciała (BW)). Lokalizacje kojców określono na podstawie orientacji wentylatorów i wlotów powietrza. Wewnętrzne kojce (IP; n = 4 / budynek) znajdowały się w bezpośredniej linii wzroku między wentylatorami a wlotami powietrza, podczas gdy obrzeżne kojce (PP; n = 4 / budynek) znajdowały się 0,70 ± 0,29 m po obu stronach wentylatora. Wybrano dwie loszki sentinel na kojec i mierzono temperaturę pochwy (TV) w odstępach 10-minutowych przy użyciu rejestratorów danych TV. Dodatkowo zmierzono temperaturę skóry tułowia (TS) za pomocą kamery na podczerwień, a częstość oddechów (RR) zmierzono przez zliczanie ruchów boków ciała loszek sentinel dwa razy dziennie (godzina 08.00 i 15.00). Temperaturę w kojcach mierzono dwa razy dziennie (godzina 08.00 i 15.00) za pomocą anemometru. Indywidualną temperaturę otoczenia kojca (TA) i wilgotność względną (RH) rejestrowano codziennie w odstępach 10-minutowych. Spożycie paszy i BW określano co 2 tygodnie. Dane analizowano przy użyciu PROC MIXED w SAS 9.4.
Chociaż ogólna prędkość powietrza była zmniejszona (P = 0,01; 11%) w PP w porównaniu z IP, nie wykryto różnic (P> 0,10) w TA (27,53 ± 1,73 ° C) lub RH (68,47 ± 5,92%). Ogólny wzrost (P ≤ 0,02) w TV (0,23 ° C), minimalna TV (0,18 ° C) i maksymalna TV (0,29 ° C) wykryto u świń trzymanych PP w stosunku do IP. Podobnie, od 08.00 do 19.00 i od 20.00 do 07.00, TV była ogólnie większa (P ≤ 0,01; odpowiednio 0,22 i 0,25 ° C) w PP w porównaniu ze świniami trzymanymi w IP. Ogólny spadek TS (P = 0,04) zaobserwowano w PP (37,39 ± 0,14 ° C) w porównaniu z IP (37,61 ± 0,14 ° C) świń trzymanych. Nie stwierdzono różnic RR (P> 0,10; 76 ± 4 oddechów na minutę) przy żadnym porównaniu. Chociaż nie wykryto różnic w średnim dziennym wzroście (ADG) i średnim dziennym spożyciu paszy (ADFI) (odpowiednio P> 0,10; 0,74 ± 0,03 kg / d i 2,26 ± 0,08 kg / d), stosunek przyrostu do spożycia paszy (G: F) zmniejszył się (P = 0,02; 6%) w PP w porównaniu ze świniami trzymanymi w IP.
Podsumowując, świnie zlokalizowane w PP miały wyższą temperaturę ciała i zmniejszone G: F pomimo podobieństw w TA i RH między wszystkimi kojcami.
Kpodo KR, Duttlinger AW, Johnson JS. Effects of pen location on thermoregulation and growth performance in grow-finish pigs during late summer. Translational Animal Science. 2019; 3(4):1375-1382. https://doi.org/10.1093/tas/txz033