X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Wpływ Pseudomonas aeruginosa na kapacytację i fosforylację białek plemników knura

Niniejsze badanie dostarcza nowych danych dotyczących wpływu zanieczyszczeń bakteryjnych na nasienie knura sugerując, że obecność P. aeruginosa zmienia jego przydatność w IVC.

23 listopad 2016
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Liczne badania wykazały, że skutki bakteriospermii są szkodliwe dla jakości plemników knura, ale niewiele wiadomo na temat jego wpływu na IVC. Biorąc pod uwagę, że niniejsze badanie starało się ocenić wpływ różnych stężeń Pseudomonas aeruginosa na różne wskaźniki stanu kapacytacji (żywotnośc nasienia, zaburzenia błony lipidowej, ruchliwość plemników i fosforylacji białek plemników knura) po IVC.

Cytometria przepływowa i wspomagana komputerowo analiza plemników (CASA) wykazała, że obecność P. aeruginosa w próbkach nasienia knura, głównie w stężeniach wyższych niż 106 CFU / ml, wiąże się ze znacznym (p <0,05) spadkiem zarówno integralności błony komórkowej plemników, jak również ze zmniejszeniem parametrów kinetycznych plemników w porównaniu z wynikami uzyskanymi dla próbki kontrolnej, która przedstawiała typową ruchliwość dla kapacytowanych plemników knura. Ponadto, Western blot wykazał również  z powodu zakażenia bakteryjnego istotne (p <0,05) zmiany poziomu  fosforylacji tyrozyny, seryny i treoniny zmniejszenie poziomów fosfotyrozyny z p32, znanego markru dla skuteczności IVC. Istotnie, po 3 godzinach od IVC poziom fosfotyrozyny z p32 w próbce kontrolnej wynosił 3,13 ± 0,81, przy czym próbkach z 106 i 108 CFU / ml wynosił odpowiednio 1,05 ± 0,20 i 0,36 ± 0,07.

Niniejsze badanie dostarcza nowych danych dotyczących wpływu zanieczyszczeń bakteryjnych na nasienie knura sugerując, że obecność P. aeruginosa zmienia jego przydatność w IVC.

Lilian Sepúlveda, Eva Bussalleu, Marc Yeste, Sergi Bonet. Effect of Pseudomonas aeruginosa on sperm capacitation and protein phosphorylation of boar spermatozoa. Theriogenology. May 2016Volume 85, Issue 8, Pages 1421–1431.http://dx.doi.org/10.1016/j.theriogenology.2015.12.025

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów
Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji