Znacznie wzrosła świadomość konieczności poprawy zrównoważonego rozwoju zwierząt gospodarskich poprzez ograniczenie strat w zasobach naturalnych. Ponowne wykorzystanie byłych produktów przemysłu spożywczego do zastąpienia ziaren zbóż w paszach stanowi obiecującą strategię zrównoważonego żywienia. Celem tego badania było zbadanie wpływu dwóch kategorii resztek z przemysłu spożywczego, zwanych również byłymi produktami spożywczymi, na mikrobiotę jelitową świń i produkcję jelitowych lotnych kwasów tłuszczowych. Trzydzieści sześć samic prosiąt po odsadzeniu (28 dni, Large White × Landrace, 6,5 ± 1,1 kg) podzielono na trzy grupy i karmiono dietą konwencjonalną oraz dietami, w których zboża częściowo zastąpiono (30% masy) odpowiednio słodkimi wyrobami cukierniczymi lub słonymi wyrobami piekarniczymi. Po 42 dniach stosowania diety pobrano kał z prostnicy, zamrożono go natychmiast i wykorzystano do sekwencjonowania następnej generacji w celu analizy składu oraz wskaźników różnorodności alfa i beta populacji drobnoustrojów. Analizowano również stężenie lotnych kwasów tłuszczowych w treści jelitowej zebranej w ubojni.
Badania wykazały, że zbilansowane diety można uzyskać poprzez włączenie zarówno cukrowych wyrobów cukierniczych, jak i słonych wyrobów piekarniczych, o podobnym składzie chemicznym w porównaniu z dietami tradycyjnymi. Zarówno diety zawierające słodkie wyroby cukiernicze, jak i słone pieczywo nie miały wpływu na wskaźniki liczebności i bioróżnorodności zbiorowiska mikroorganizmów. Jedynie kilka taksonów, zwykle przypisywanych zdrowym jelitom, zwiększyło się przy stosowaniu cukrowych produktów cukierniczych i słonych wyrobów piekarniczych w porównaniu z dietą tradycyjną. Diety eksperymentalne nie miały wpływu na produkcję lotnych kwasów tłuszczowych w kale. Włączenie w ilości 30% (wagowo) obu kategorii diet byłych produktów spożywczych nieznacznie wpłynęło na mikrobiotę kałową.
Dawne produkty spożywcze mogą być zatem stosowane jako obiecująca alternatywa dla tradycyjnych składników w dietach dla świń; jednakże potrzebne są dodatkowe analizy w celu dalszego zbadania obecności potencjalnie patogennych bakterii. Należy również zbadać wpływ takich składników na inne markery zdrowia jelit oraz na jakość produktu, gdy są stosowane w okresie tuczu.
Tretola M, Ferrari L, Luciano A, Mazzoleni S, Rovere N, Fumagalli F, Ottoboni M, Pinotti L. Sugary vs salty food industry leftovers in postweaning piglets: effects on gut microbiota and intestinal volatile fatty acid production. Animal. 2022; 16(7): 100584. https://doi.org/10.1016/j.animal.2022.100584