Uszkodzenie peroksydacyjne powoduje subletalne uszkodzenie nasienia knura podczas procesu przechowywania. Udowodniono już, że tauryna skutecznie chroni komórki przed uszkodzeniem wywołanym przez utleniacze. Celem pracy była ocena wpływu różnych stężeń tauryny (0,5, 1, 5 i 10 mmol / l) w rozcieńczalniku Modena na jakość nasienia knura podczas przechowywania cieczy w temperaturze 17 ° C. Ejakulat od dojrzałych płciowo świń Duroc zbierano, łączono i konserwowano w Modenie, zawierających różne stężenia tauryny. Co 24 godziny badano ruchliwość plemników, integralność błony komórkowej, integralność akrosomów, całkowitą zdolność antyoksydacyjną (T-AOC) oraz zawartość malonodialdehydu (MDA).
Rozcieńczalnik z Modeny zawierający taurynę zahamował obniżenie jakości nasienia w procesie konserwacji cieczy w porównaniu z grupą kontrolną. Po 5 dniach przechowywania cieczy dodatek tauryny w stężeniu 5 mmol / l miał optymalny wpływ na czas przeżycia, a także na utrzymanie ruchliwości, integralność błony komórkowej, integralność akrosomalną, aktywność T-AOC i zawartość MDA.
Wyniki te mogą sugerować możliwość, że odpowiednie dodanie tauryny do rozcieńczalnika nasienia poprawia system produkcji trzody chlewnej przy zastosowaniu sztucznej inseminacji poprzez zahamowanie uszkodzenia plemników i późniejszej dysfunkcji podczas przechowywania.
Li H, Zhang X, Fang Q, Liu Q, Du R, Yang G, Wang L, Hu J. Supplemental effect of different levels of taurine in Modena on boar semen quality during liquid preservation at 17°C. Animal Science Journal. 2017; 88(11): 1692-1699. https://doi.org/10.1111/asj.12865