X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Wpływ różnych źródeł białka w diecie na wydajność wzrostu, zdolność antyoksydacyjną, odporność, mikrobiotę kałową i metabolity u odsadzonych prosiąt

Charakter źródła białka stosowanego w diecie może wpływać na zdolność antyoksydacyjną, funkcje odpornościowe oraz społeczność bakterii kałowych i metabolity odsadzonych prosiąt.

10 lipiec 2024
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Włączenie wysokiej jakości białka jest powszechnie stosowane w produkcji trzody chlewnej. Chociaż źródła białka roślinnego, takie jak hydrolizowane białko pszenicy (HWP), sfermentowana mączka sojowa (FSBM) i mączka sojowa poddana obróbce enzymatycznej (ESBM) są szeroko stosowane, ich wpływ na funkcje odpornościowe i fermentację białek w jelicie tylnym prosiąt pozostaje niejasny. Celem tego badania była ocena wpływu HWP, FSBM i ESBM na wydajność wzrostu, zdolność przeciwutleniającą, odporność, mikrobiotę kałową i metabolity odsadzonych prosiąt.

Metody: Łącznie 144 prosięta (w wieku 28 dni) przydzielono do 3 zabiegów żywieniowych z 6 powtórzeniami kojców na zabieg i 8 prosiętami na kojec. Badanie obejmowało 2 okresy: od 0 do 14 d dla fazy 1 i od 15 do 28 d dla fazy 2. Dieta zawierała odpowiednio 15,90% HWP, 15,80% FSBM i 15,10% ESBM w fazie 1 oraz 7,90% HWP, 7,80% FSBM i 7,50% ESBM w fazie 2. Zmierzono masę ciała i spożycie paszy oraz pobrano próbki krwi i kału.

Wyniki: ADG prosiąt w ESBM wzrosło w porównaniu z HWP i FSBM w dniach 1-28. W porównaniu z HWP i FSBM, ESBM zwiększył zdolność redukcji żelaza w osoczu i poziom dysmutazy ponadtlenkowej w surowicy u prosiąt w dniu 14, a także zwiększył zdolność redukcji żelaza w osoczu u prosiąt w dniu 28. ESBM obniżył poziom oksydazy diaminowej i IL-1β w surowicy prosiąt w porównaniu z HWP w dniu 28. ESBM zwiększył względną liczebność Bacteroidetes, Oscillospiraceae i Christensenellaceae, a także zmniejszył względną liczebność Clostridiaceae w kale w porównaniu z HWP i FSBM. Analiza PICRUSt wykazała, że liczba znaczników genów związanych z degradacją waliny, leucyny i izoleucyny, a także degradacją lizyny w ESBM była niższa niż w HWP i FSBM. ESBM zwiększył poziom maślanu w kale u prosiąt w porównaniu z FSBM, a ESBM miał tendencję do obniżania poziomu kadaweryny w kale.

Wnioski: ESBM miał przewagę nad HWP i FSBM w poprawie statusu antyoksydacyjnego, funkcji odpornościowych, bakterii kałowych i metabolitów u odsadzonych prosiąt.

Zhang L, Piao X. Different dietary protein sources influence growth performance, antioxidant capacity, immunity, fecal microbiota and metabolites in weaned piglets. Animal Nutrition. 2022; 8: 71-81. https://doi.org/10.1016/j.aninu.2021.06.013

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji