W celu zbadania zdolności immunologicznej odporności na stres wśród różnych ras zastosowano model stresu immunologicznego z użyciem miejscowej rasy chiński (Laiwu), mieszańca (Lulai) i egzotycznej rasy (Yorkshire). Badanie miało także sprawdzić działanie drożdży wzbogaconych o chrom na stres immunologiczny. 48 h po odsadzeniu prosiąt trzech ras, wybrano po 16 z rasy z Laiwu, Lulai i Yorkshire. Eksperyment zaprojektowano jako 2 x 2 czynników stresu immunologicznego (sól fizjologiczna, LPS), chrom (Cr bez Cr). Stworzono cztery grupy: kontrolną, LPS, Cr i Cr + LPS. Parametry krwi związane z wystapieniem stresu immunologicznego, takie jak IL-1β, TNF-α, GH i kortyzol badano z próbek krwi pobranych w 0, 2, 5 i 7 godzin od podania.
Wyniki wykazały, że IL-1β, TNF-α i kortyzol wzrosły w grupie LPS, podczas gdy GH spradał w ciągu 2 h po inikecji, w porównaniu do kontroli (p <0,01). Jednakże, poziom IL-1β, TNF-α i kortyzolu w grupie Cr + LPS był niższy niż w grupie LPS, podczas gdy GH były wyższe (p <0,05). RNA ekstrahowano z próbki limfocytów z krwi pobranej 2 h po inikecji. Q-PCR zastosowano do określenia ekspresji genu IL-1β, IL-6 i TNF-α. Wyniki wykazały, że iniekcja LPS zwiększyła ekspresję genu IL-1β, IL-6 i TNF-α. Wśród trzech ras, ekspresja IL-1β, IL-6 i TNF-α u Yorkshire były znacząco wyższa niż w Laiwu i Lulai (p <0,05), ale nie było takiej różnicy między Laiwu i Lulai. Wśród czterech grup, ekspresja trzech genów w grupie LPS była wyższa w porównaniu z grupą Cr + LPS (p <0,05) i kontrolną (p <0,01).
W badaniu stwierdzono, że Laiwu miał silniejsze zdolności odporności na stres immunologiczny, a następnie rasa Lulai. Drożdże wzbogacane o chrom pomogły prosiętom zminimalizować stres immunologiczny.
Song C1, Jiang J, Han X, Yu G, Pang Y. Effect of immunological stress to neuroendocrine and gene expression in different swine breeds. Mol Biol Rep. 2014 Feb 11. [Epub ahead of print]