Doniesiono, że suplementacja kwasem guanidynooctowym (GAA) zwiększa pH mięśni, poprawia koloryt i zmniejsza utratęmasy podczas rozmrażania oraz wartość siły ścinającej mięsa u świń. Doniesiono, że suplementacja diety monohydratem kreatyny (CMH) poprawia jakość mięsa świń. Celem niniejszej pracy była ocena wpływu suplementacji CMH i GAA na wzrost, jakość mięsa i metabolizm kreatyny u tuczników. W tym celu 180 samców świń (Duroc x Landrace x Yorkshire) zważono indywidualnie (90,88 ± 2,91 kg) i przydzielono losowo do trzech grup poddanych różnej suplementacji: grupy kontrolnej karmionej dietą podstawową, grupy CMH karmionej podstawową dietą uzupełnioną 0,8% CMH i grupa GAA karmiona podstawową dietą uzupełnioną 0,1% GAA.
Jeśli chodzi o wzrost, podawanie CMH zwiększyło średnie dzienne spożycie paszy w porównaniu z grupą kontrolną, podczas gdy podawanie GAA zwiększyło zarówno średnie dzienne spożycie paszy, jak i średni dzienny przyrost świń. Jeśli chodzi o cechy jakości mięsa, podawanie CMH i GAA wykazało zwiększone pH 45 min po śmierci i wyższą rozpuszczalność białka miofibrylarnego i poziom ekspresji mRNA kalpainy 1; oraz zmniejszoną utratę masy podczas rozmraząnia i wartość siły ścinającej w longissimus dorsi. Ponadto suplementacja CMH i GAA zwiększyła stężenie kreatyny i fosfokreatyny oraz ekspresję mRNA guanidynooctanu N-metylotransferazy (GAMT) i transportera kreatyny oraz zmniejszyła ekspresję mRNA argininy: amidynotransferazy glicyny w nerkach, co wskazuje, że suplementacja CMH i GAA może promować syntezę kreatyny i hamowanie syntezy GAA.
Podsumowując, niniejsze badanie wykazało, że suplementacja CMH i GAA może poprawić wydajność wzrostu i zwiększyć ilość kreatyny i fosfokreatyny u tuczników. Ponadto suplementacja CMH i GAA wpłynęła na jakość mięsa poprzez poprawę wartości pH, zdolności zatrzymywania wody i jędrności poprzez zwiększenie rozpuszczalności białka i ekspresji CAPR1 w mRNA.
Li, J., Zhang, L., Fu, Y., Li, Y., Jiang, Y., Zhou, G., and Gao, F. Creatine Monohydrate and Guanidinoacetic Acid Supplementation Affects the Growth Performance, Meat Quality, and Creatine Metabolism of Finishing Pigs. Journal of agricultural and food chemistry 66.38 (2018): 9952-9959. https://doi.org/10.1021/acs.jafc.8b02534