Clostridium difficile jest często powiązana z całym spektrum chorób u ludzi, zwanej chorobami związanymi z C. difficile (CDAD- associated disease) i stosowanie antybiotyków uważane jest za czynnik ryzyka w rozwoju choroby u ludzi. C. difficile może wystepowaćzdrowych zwierząt gospodarskich i w ten sposób może być przenoszona na ludzi. Wskutek złożoności i kosztów badania, C. difficile, jest rzadko badana pod kątem wrażliwości na antybiotyki.
W trakcie badań przeprowadzonych przez Krajowy System Monitorowania Zdrowia Zwierząt w sumie wyizolowano od zwierząt gospodarskich 376 szczepów C. difficile (po 94 szczepy z odchodów świń i bydła mlecznego, 188 z odchodów bydła mięsnego). . Próbki badano pod kątem podatności na dziewięć środków przeciwdrobnoustrojowych jako czynniki ryzyka CDAD (linezolid, kwas klawulanowy, amoksycylina, ampicylina, klindamycyna, erytromycyna, lewofloksacyna, metronidazol, ryfampicyna i wankomycyna).
Wankomycyna była aktywna wobec wszystkich izolatów C. difficile (MIC90 = 3.0μg / ml), podczas gdy prawie wszystkie szczepy (n = 369; 98,1%) były odporne na lewofloksacynę. Z wyłączeniem wankomycyny, odporność była zróżnicowana w zależności od gatunku zwierzęcia, w następujący sposób: linezolid (8,5% oporności u świń w porównaniu do 2,1 i 1,1% , odpowiednio wśród bydła mlecznego i mięsnego), klindamycyna (56,4% oporności u świń w porównaniu do 80%, a 90,9% oporności wśród bydła mlecznego i mięsnego) i ryfampicyna (odpowiednio 2,1% i 0% oporności u świń i bydła mlecznego, w stosunku do 14,3% odporności spośród izolatów od bydła mięsnego). Niezależnie od gatunku, lekooporność obserwowano najczęściej dla kombinacji klindamycyny i lewofloksacyny (n = 195; 51,9%) i ampicyliny, klindamycyny i lewofloksacyny (n = 41; 10,9%). Powodem, dla którego występuje taka zmienność oporności między gatunkami zwierząt, są nieznane i wymagają dalszego badania.
Thitaram SN, Frank JF, Siragusa GR, Bailey JS, Dargatz DA, Lombard JE, Haley CA, Lyon SA, Fedorka-Cray PJ; Antimicrobial Susceptibility of Clostridium Difficile Isolated from Food Animals on Farms; Int J Food Microbiol. 2016 Mar 17;227:1-5. doi: 10.1016/j.ijfoodmicro.2016.03.017. [Epub ahead of print] PMID: 27043382