X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Wykorzystanie azotu u loch prośnych: Wpływ błonnika pokarmowego, poziomu białka surowego i etapu ciąży

Dieta o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego poprawia wykorzystanie azotu, nawet jeśli lochy są karmione dietą o niskiej zawartości białka surowego.

26 czerwiec 2024
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Błonnik pokarmowy jest głównie włączany do diety loch prośnych w celu poprawy zdrowia jelit i jest regulatorem bilansu azotu, który zwiększa wydalanie azotu z kałem, jednocześnie zmniejszając wydalanie azotu z moczem, ale wpływ włączenia błonnika pokarmowego przy różnych poziomach surowego białka w diecie na wykorzystanie azotu i wydajność reprodukcyjną pozostaje niejasny.

Metody:

W celu zbadania wpływu błonnika pokarmowego, poziomu białka surowego i etapu ciąży na wykorzystanie azotu, 28 loch ciężarnych rasy Landrace-Yorkshire w drugiej ciąży podzielono losowo na cztery grupy żywieniowe z siedmioma duplikatami świni z powtarzanymi pomiarami. Diety składały się z diety o normalnej zawartości białka surowego wynoszącej 13,3%, diety o niskiej zawartości białka surowego wynoszącej 10,1% oraz dwóch diet, jednej z suplementacją błonnika pokarmowego inuliną i celulozą w stosunku 1:1 oraz jednej bez błonnika pokarmowego. Ciężarne lochy przeniesiono do klatek metabolicznych w celu pomiaru bilansu azotowego. Pobrano próbki krwi i zmierzono wydajność miotu.

Wyniki: Całkowita wielkość miotu, wielkość żywego miotu i masa urodzeniowa nowonarodzonych prosiąt nie różniły się między grupami poddanymi zabiegom. Lochy, które otrzymywały wysoki poziom miały większe wydalanie azotu z kałem, niższy poziom azotu w moczu i zwiększoną retencję azotu. Lochy otrzymujące dietę o niskiej zawartości białka surowego miały zmniejszone wydalanie azotu z kałem i moczem, niższą retencję azotu i niezmieniony współczynnik retencji azotu. Lochy na późnym etapie ciąży w dniach 95-98 miały niższe wydalanie azotu z moczem i większą retencję azotu niż na wczesnym etapie ciąży w dniach 35-38, co wiązało się ze znacznym spadkiem aminokwasów w surowicy w późnym okresie ciąży. Odkładanie białka przez matkę było zwiększone przez wysoką zawartość błonnika pokarmowego, zmniejszone przez niską zawartość białka surowego i niższe w późnej ciąży w porównaniu z wczesną ciążą. Podsumowując, błonnik pokarmowy poprawił wykorzystanie azotu poprzez zmniejszenie wydalania azotu z moczem, a wykorzystanie azotu wzrosło wraz z postępem ciąży.

Wniosek: Dieta o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego może być zatem stosowana w diecie loch prośnych w celu poprawy wykorzystania azotu, nawet jeśli są one karmione dietą o niskiej zawartości białka surowego.

Yang M, Hua L, Mao Z, Lin Y, Xu S, Li J, Jiang X, Wu D, Zhuo Y, Huang J. Effects of dietary fiber, crude protein level, and gestation stage on the nitrogen utilization of multiparous gestating sows. Animals. 2022; 12(12): 1543. https://doi.org/10.3390/ani12121543

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji