X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Częstość występowania Salmonella u świń chowanych na wolnym wybiegu

Obecność Salmonelli u świń chowanych na wolnym wybiegu jest bezpośrednio związana z dostępną naturalną roślinnością, determinującą skład mikrobioty jelitowej.

20 październik 2021
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Ekstensywne systemy chowu świń zyskują na znaczeniu jako systemy produkcji wysokiej jakości oraz jako standard zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich i dobrostanu zwierząt. Jednakże, wpływ naturalnej żywności na epidemiologię Salmonella pozostaje nieznany. Tutaj oceniliśmy obecność Salmonelli i skład mikrobioty jelitowej u świń zarówno z gospodarstw wolnych od Salmonelli jak i o wysokiej prewalencji Salmonelli. Ponadto, zbadano czynniki ryzyka związane z obecnością Salmonelli.

Patogen stwierdzono u 32,2% zwierząt i w 83,3% gospodarstw, wykazując duże różnice w częstości występowania między gospodarstwami. Większość izolatów należała do serotypów Typhimurium monophasic (79,3%) i Bovismorbificans (10,3%) i wykazywała profil wielolekooporności (58,6%). Analiza czynników ryzyka wykazała, że skład paszy, rodzaj/odmiana dostępnej roślinności oraz czyszczenie/dezynfekcja silosów są głównymi czynnikami związanymi z występowaniem Salmonelli. Stwierdzono wyraźne różnice w mikrobiocie jelitowej pomiędzy populacjami Salmonella-dodatnimi i Salmonella-ujemnymi, wykazując w tych pierwszych wzrost populacji Proteobacteria i spadek populacji Bacteroides. Producenci maślanu i propionianu, w tym Clostridium, Turicibacter, Bacteroidaceae_uc i Lactobacillus, byli liczniejsi w grupie Salmonella-negatywnej, podczas gdy producenci octanu, tacy jak Sporobacter, Escherichia i Enterobacter, byli liczniejsi w grupie Salmonella-dodatniej.

Podsumowując, nasze wyniki sugerują, że obecność Salmonelli u świń chowanych na wolnym wybiegu jest bezpośrednio związana z dostępną naturalną roślinnością, determinującą skład mikrobioty jelitowej.

Garrido V, Migura-García L, Gaitán I, Arrieta-Gisasola A, Martínez-Ballesteros I, Fraile L, Grilló MJ. Prevalence of Salmonella in Free-Range Pigs: Risk Factors and Intestinal Microbiota Composition. Foods. 2021; 10(6):1410. https://doi.org/10.3390/foods10061410

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów
Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji