Wirus afrykańskiego pomoru świń (ASFV) jest zaraźliwą, szybko rozprzestrzeniającą się, transgraniczną chorobą zwierząt i głównym zagrożeniem dla produkcji wieprzowiny na całym świecie. Chociaż pasza pochodzenia roślinnego została zidentyfikowana jako potencjalna droga do wprowadzenia wirusa do ferm trzody chlewnej, niewiele wiadomo o ryzyku transmisji ASFV w paszy.
Naszym celem było określenie minimalnej i medianowej dawki zakaźnej szczepu ASFV Georgia 2007 poprzez ekspozycję doustną podczas naturalnych zachowań związanych z piciem i jedzeniem.
Minimalna dawka zakaźna ASFV w płynie wynosiła 100 50% dawki zakaźnej hodowli tkankowej (TCID50), w porównaniu z 104 TCID50 w paszy. Mediana dawki zakaźnej wynosiła 101,0 TCID50 dla płynu i 106,8 TCID50 dla paszy.
Nasze odkrycia pokazują, że ASFV Georgia 2007 może być łatwo transmitowana drogą doustną, chociaż wyższe dawki są wymagane do infekcji w paszy pochodzenia roślinnego. Dane te dostarczają ważnych informacji, które można włączyć do modeli ryzyka transmisji ASFV.
Niederwerder MC, Stoian AMM, Rowland RRR, Dritz SS, Petrovan V, Constance LA, et al. Infectious dose of African swine fever virus when consumed naturally in liquid or feed. Emerg Infect Dis. 2019 May [date cited]. https://doi.org/10.3201/eid2505.181495