Na ogół przyjmuje się, że wprowadzenie i przestrzeganie zasad bioasekuracji w fermach świń poprawia wydajność produkcji oraz stan zdrowia świń a także może zmniejszyć zużycie antybiotyków. Niestety mało jest precyzyjnych danych na potwierdzenie tej opinii.
W przeprowadzonych badaniach przeanalizowano sytuację w 95 stadach o cyklu zamkniętym i oceniono zasady bioasekuracji na podstawie oceny ryzyka. Ocena zasad bioasekuracji zawierała się między 0 (brak bioasekuracji) i 100 (doskonała bioasekuracja). Ocenie poddano również same fermy, hodowców i częstość stosowania terapii antybiotykowej.
Wynik bioasekuracji zewnętrznej (zasady zapobiegania zawleczeniu patogenów z zewnątrz) wyniósł średnio 65 (od 45 do 89), podczas gdy wynik bioasekuracji wewnętrznej (zasady zapobiegania rozprzestrzenianiu się drobnoustrojów w stadzie) wyniósł średnio 52 (od 18 do 87). Wielkość stada była dodatnio skorelowana z wynikiem bioasekuracji zewnętrznej. Zaobserwowano również ujemną korelację między wynikiem bioasekuracji wewnętrznej a wiekiem budynków oraz doświadczeniem hodowcy. Wyniki te wskazują, że poziom bioasekuracji jest wyższy w większych i nowszych fermach prowadzonych przez młodych hodowców. Wyższy wynik oceny bioasekuracji zewnętrznej i wewnętrznej miał statystycznie istotny dodatni wpływ na dzienne przyrosty tuczników (p<0,01). Wynik bioasekuracji wewnętrznej był ujemnie skorelowany z częstością stosowania terapii antybiotykowej (p<0,05), co wskazywało, że lepsza bioasekuracja jest związana ze zmniejszeniem się zużycia antybiotyków.
Badania te wykazały ścisły związek między poziomem bioasekuracji i koniecznością stosowania terapii w fermach świń.
Laanen M., Persoons D., Ribbens S., de Jong E., Callens B., Strubbe M., Maes D., Dewulf J. Investigation of the relationship between biosecurity measures and production, healthand treatment-characteristics in pig herds. 4th European Symposium of Porcine Health Management. 2012.