W żywieniu świń niewiele wiadomo na temat zapotrzebowania na witaminy pod kątem procesów rozrodczych i kości, zwłaszcza witaminy D. Witamina D jest z reguły dodawana do pasz w postaci cholekalcyferolu (witamina D3), który jest transportowany do wątroby i hydroksylowany do 25-hydroksycholekalcyferolu [25 (OH) D3]. Ten metabolit stał się dostępny w żywieniu świń. Ostatnio zapotrzebowanie na witaminę D loch ciężarnych i karmiących podniesiono z 200 do 800 IU witaminy D / kg paszy.
Celem niniejszej pracy było dokonanie przeglądu głównych wniosków opublikowanego badania. W tym badaniu wykonano 4 próby typu odpowiedzi na dawkę, zarówno witaminy D3 jak i 25OHD3. Doświadczenie składało się z 2 badań: w pierwszym 160 loszek pierwiastek aż do 28 dnia ciąży było skarmiane paszą zawierającą 4 stężenia obydwu źródeł witaminy D [tj. 200, 800, 1400 lub 2000 IU · kg-1 z cholekalcyferolem lub odpowiadające im poziomy 5, 20, 35 lub 50 ug · kg-1 z 25OHD3 (Hy • D)] . Jednocześnie w drugim badaniu, te same pasze były podawane 160 lochom wieloródkom od 1 dnia po kryciu aż do odsadzenia miotu.
Dieta zawierająca ≥ 800 IU / kg paszy wykazała korzystny wpływ na lochy pod względem zawartości mineralnej kości i ich wytrzymałości, zmniejszenie liczby martwo urodzonych prosiąt i większym stężeniem witaminy D w porównaniu do zwierząt żywionych 200 IU / kg paszy. Ponadto, stosując Hy • D uzyskano większe stężenie 25 (OH) D3 w osoczu, podawany w równych ilościach (wagowych) jak witamina D3, ale zależał od poziomu. Powyżej zawartości 200 IU / kg w paszy, 25OHD3 uzyskiwano większe stężenia w osoczu niż w przypadku użycia witaminy D3 i może więc być uważane jako równoważne lub nawet korzystniejsze źródło witaminy D w diecie.
Podsumowując, badanie to, wraz z innymi niedawno opublikowanymi badaniami, wskazuje na korzyści związane z dodatkiem odpowiedniej ilości witaminy D w paszy dla loch karmiących, ciężarnych i ich potomstwa w zakresie stężenia witaminy D w organizmie, reprodukcji, przekazywaniu jej noworodkowi i utrzymaniu zdrowych kości.
Lauridsen C. Establishment of the 2012 vitamin D requirements in swine with focus on dietary forms and levels of vitamin D. J Anim Sci. 2014 Jan 7. [Epub ahead of print].