W badaniu pilotażowym wykorzystano trzy obiekty tuczowe z tak samo zaproojektowaną strefą wyładunku i należące do jednego systemu produkcyjnego. W pierwszym miejscu 54 gramy (g) suchego proszku fluorescencyjnego umieszczono bezpośrednio i równomiernie rozprowadzono na suche trociny na podłodze przyczepy do przewozu zwierząt. W drugim miejscu 54 g suchego proszku fluorescencyjnego zmieszano z 0,25 kg (kg) trocin w dużej plastikowej torbie. W trzecim miejscu 216 g suchego proszku fluorescencyjnego zmieszano z około 0,5 l żelu OB i 0,25 kg trocin w dużej plastikowej torbie. W każdym miejscu fluorescencyjny proszek lub fluorescencyjna mieszanina proszków były równomiernie rozłożona na podłodze przyczepy do przewozu zwierząt bezpośrednio wewnątrz zwijanych drzwi, które otwierają się na korytarz przed załadowaniem świń. Kierowca i załoga składająca się z 3 lub 4 osób załadowali świnie zgodnie ze standardowymi procedurami załadunku w systemie produkcyjnym, w których kierowca wszedł do przyczepy bocznymi drzwiami z tyłu przyczepy i nie mógł przekroczyć linii oddzielenia przyczepy i korytarza wyładowczego.
W trzecim miejscu, w którym zastosowano 216 g proszku fluorescencyjnego zmieszanego z żelem OB, przeniesienie zanieczyszczenia z przyczep do kojców w budynku zostało potwierdzone przez wykrycie proszku fluorescencyjnego na spodzie butów załogi wyładowującej zwierzęta, w korytarzu, na rampie, głównym korytarzu budynku oraz w pierwszych 3 kojcach przylegających do alei wyładowczych, po obu stronach środkowego korytarza.
Wyniki tego badania pilotażowego potwierdziły, że podczas wydarzeń zakupu zwierząt zanieczyszczenie przyczepami do przewozu zwierząt można przenieść z przyczepy na główny korytarz i kojce, w których przebywają pozostałe świnie w grupie, oraz że do badania przenoszenia zanieczyszczenia nadaje się proszek fluorescencyjny
Chelsea Ruston, Daniel Linhares, Pete Thomas and Derald J. Holtkamp. Pilot study to evaluate the use of a fluorescent powder (Glo Germ) to study the transfer of contamination from livestock trailers to the center alleyway and pens in the barn during marketing events. Project #19-147 SHIC.