Celem badania było porównanie zjadliwości wirusa zespołu rozrodczo- oddechowego typu 1 i typu 2 występujących na terenie Korei, wyizolowanych od chorych zwierząt odsadzonych od matki. Chore świnie były utrzymywane w tym samym stadzie. Zwierzęta zakażone wirusem typu 2 miały wyższą średnią temperaturę ciała od zwierząt zakażonych typem 1, w dniach 2-9 od zakażenia (P<0,05). Podobną zależność zaobserwowano w pomiarze miana wirusa w surowicy, wyrażonym w dawce zakaźnej dla hodowli tkankowej 50% (TCID50)/mL, jak i za pomocą oceny makro- i mikroskopowej zmian w płucach. Średnia liczba komórek/obszarów płuc i węzłów chłonnych PRRSV- dodatnich, była wyższa u zwierząt zakażonych typem 2.
Badanie przeprowadzone w warunkach eksperymentalnych wykazało, że typ 2 PRRSV wykazuje większą zjadliwość, niż typ 1 PRRSV, co miało odzwierciedlenie w przeprowadzonej analizie zmian w płucach, zakresie rozprzestrzenienia wirusa, a także siewstwie wirusa drogą kropelkową.
.
K. Han, H.W. Seo, Y. Oh, I. Kang, C. Park, C. Chae. Comparison of the virulence of European and North American genotypes of porcine reproductive and respiratory syndrome virus in experimentally infected pigs. The Veterinary Journal. Volume 195, Issue 3, March 2013, Pages 313–318.