Wiadomo, że stan fizjologiczny lochy wpływa na standaryzowaną całkowitą strawność (STTD) Ca, retencję Ca i P oraz skuteczność działania fitazy w uwalnianiu Ca i P. Jednakże zmiany tych parametrów w czasie ciąży nie były badane. Celem pracy było sprawdzenie hipotezy, że STTD Ca, retencja Ca i P oraz odpowiedź na mikrobiologiczną fitazę na STTD Ca i pozorną całkowitą strawność pokarmową (ATTD) P w dietach podawanych lochom prośnym są stałe w czasie ciąży. Trzydziestu sześciu ciężarnym lochom (liczba ciąż = 3,3 ± 1,5; dzień ciąży = 7 d) przydzielono 4 diety w układzie czynnikowym (2x2) zawierające 0 lub 500 jednostek mikrobiologicznej fitazy na kilogram i zawierające węglan wapnia lub niezawierające go (dieta bez Ca). Lochy otrzymywały diety doświadczalne i przebywały w kojcach metabolicznych: od 7 do 20 dnia (wczesna ciąża), od 49 do 62 dnia (połowa ciąży) i ponownie od 91 do 104 dnia (późna ciąża).
Wyniki wskazują, że na wyniki nie miała wpływu interakcja pomiędzy okresem ciąży a dietą fitazową. Podstawowa endogenna utrata Ca była większa u loch we wczesnej ciąży niż u loch w połowie lub pod koniec ciąży, ale suplementacja fitazy mikrobiologicznej do diety bez Ca zmniejszyła podstawową endogenną utratę Ca i zwiększyła ATTD P. Suplementacja fitazy mikrobiologicznej nie miała wpływu na ATTD s.m., STTD Ca, retencję Ca, ATTD P lub retencję P u loch karmionych dietą zawierającą węglan wapnia. Na ATTD s.m. nie miał wpływu okres ciąży, ale ATTD Ca, ATTD P i retencja Ca były najmniejsze w połowie ciąży, a następnie odpowiednio we wczesnej i późnej ciąży, a STTD Ca w połowie ciąży było również zmniejszone w porównaniu z lochami we wczesnej i późnej ciąży. Retencja fosforu była większa w późnej ciąży niż we wcześniejszych okresach.
Stwierdzono, że retencja Ca była mniej ujemna, a ATTD P wykazywała tendencję do wzrostu po dodaniu fitazy mikrobiologicznej do diety pozbawionej Ca, niezależnie od okresu ciąży. Podstawowa utrata endogenna, STTD Ca, ATTD P oraz retencja Ca i P u loch prośnych zmieniają się w czasie ciąży, przy czym największe wartości strawności obserwuje się w późnym okresie ciąży.
Lee SA, Lagos LV, Walk CL, Stein HH. Basal endogenous loss, standardized total tract digestibility of calcium in calcium carbonate, and retention of calcium in gestating sows change during gestation, but microbial phytase reduces basal endogenous loss of calcium. Journal of Animal Science. 2019; 97(4): 1712-1721. https://doi.org/10.1093/jas/skz048