X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
1
Czytaj ten artykuł w:

Związek pomiędzy bioasekuracją, parametrami produkcyjnymi i charakterystyką stada a stosowaniem antybiotyków w stadach typu zamkniętego

Praktyki zarządzania, takie jak wiek odsadzenia i bioasekuracja mogą być ważnymi czynnikami pośrednio wpływającymi na zużycie środków przeciwdrobnoustrojowych.

29 czerwiec 2016
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
1

Wstęp

Znaczne zużycie środków przeciwdrobnoustrojowych i zagrożenie oporności na antybiotyki podkreśliły potrzebę zmniejszenia ich zastosowania w produkcji trzody chlewnej. Zapobieganie chorobom jest jednak konieczne w celu uzyskania zmniejszonej konieczności stosowania takich środków. Badanie to miało na celu ocenę możliwych powiązań między poziomem bioasekuracji, zużycia antybiotyków i charaktyrystyką stada i produkcji, w celu ustalenia najlepszych praktyk w zakresie zredukowania zużycia antybiotyków i utrzymania zdrowia zwierząt i produkcji na dobrym poziomie.

Przekrojowe badanie przeprowadzono z udziałem 227 stad świń typu zamknietego w Belgii, Francji, Niemczech i Szwecji w okresie od grudnia 2012 do grudnia 2013 roku. Oceniano związki między statusem bioasekuracji, użyciem antybiotyków i parametrów produkcyjnych. Zastosowano ogólne modele liniowe, w zależności od zakładanego szlaku przyczynowego.

Wyniki

Wyniki wykazały, że większe stosowanie środków przeciwbakteryjnych u macior może być związane z większym ich zyżyciem u potomstwa, od narodzin aż do uboju (p = 0,06). Wykorzystanie antybiotyków od narodzin aż do uboju koreluje dodatnio z ilością szczepień przeciwko patogenom (p <0,01). Krótszy rytm porodowy (p <0,01) i młodszy wiek odsadzenia (p = 0,06), był również związany z większym wykorzystaniem środków przeciwbakteryjnych od narodzin do uboju, natomiast lepsza bioasekuracja zewnętrzna (p <0,01) była związana z niższym użyciem antybiotyków od urodzenia do uboju.

Wnioski

Praktyki zarządzania, takie jak wiek odsadzenia i bioasekuracja mogą być ważnymi czynnikami pośrednio wpływającymi na zużycie środków przeciwdrobnoustrojowych. Dlatego potrzebne jest promowanie kompleksowego podejścia przy ocenie potencjału do zmniejszenia zapotrzebowania na leczenie przeciwbakteryjne.

Merel Postma, et al. Evaluation of the relationship between the biosecurity status, production parameters, herd characteristics and antimicrobial usage in farrow-to-finish pig production in four EU countries. Porcine Health Management 20162:9. DOI: 10.1186/s40813-016-0028-z

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji