Strona 46 - artykuły na temat aktualności
Główni eksporterzy wieprzowiny szukają rynków zbytu poza Chinami
Ponieważ w tym roku Chiny importują mniej wieprzowiny, gdzie UE, USA, Kanada i Brazylia będą eksportować swoje produkty?
Oczekuje się, że w tym roku Stany Zjednoczone będą produkować i eksportować mniej wieprzowiny
USDA obniżyło prognozę produkcji wieprzowiny w USA, ponieważ niższe pogłowie i plany porodowe prowadzą do zmniejszenia podaży trzody chlewnej.
Indeks cen mięsa FAO osiągnął w marcu rekordowy poziom
W marcu ceny mięsa wieprzowego zanotowały największy miesięczny wzrost od 1995 r.
Indeks cen zbóż FAO na najwyższym poziomie od 1990 r.
Indeks cen zbóż FAO wyniósł w marcu średnio 170,1 punktów, co oznacza wzrost o 24,9 punktów (17,1%) w stosunku do lutego i najwyższy poziom od 1990 roku.
Największe zapotrzebowanie na składowanie wieprzowiny zgłosiły Holandia i Hiszpania
W pierwszych dniach wystąpiono o dopłaty do prywatnego przechowywania łącznie 12 356 ton wieprzowiny.
UE: W tym roku spodziewana jest mniejsza produkcja wieprzowiny
Oczekuje się, że wysokie koszty i długotrwałe skutki ASF spowodują spadek produkcji wieprzowiny w UE w 2022 roku. Eksport z UE powinien również ulec zmniejszeniu z powodu problemów związanych z ASF, pomimo odbudowy eksportu do Wielkiej Brytanii.
Oczekuje się, że w 2022 r. Chiny będą importować o 20% mniej wieprzowiny
Oczekuje się, że produkcja wieprzowiny w Chinach wzrośnie o 5%, a import zmaleje.
Niemcy: dalszy spadek spożycia mięsa w 2021 r.
W 2021 roku spożycie wieprzowiny na jednego mieszkańca zmniejszyło się o 1,2 kilograma w porównaniu z rokiem poprzednim.
Komisja zezwala na stosowanie czterech genetycznie zmodyfikowanych upraw jako żywności i paszy dla zwierząt
Spadek pogłowia świń w USA
Pogłowie trzody chlewnej w Stanach Zjednoczonych spadło o 2% w stosunku do marca 2021 r. i o 3% w stosunku do 1 grudnia 2021 r.
UE wzmacnia oznaczenia geograficzne dla produktów rolnych
Nowe środki powinny zwiększyć wykorzystanie oznaczeń geograficznych w całej UE, co przyniesie korzyści gospodarce wiejskiej i zapewni wyższy poziom ochrony, zwłaszcza w Internecie.
Komisja Europejska podejmuje działania w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego i wsparcia dla rolników
Środki wsparcia obejmują wykorzystanie odłogów pod uprawę oraz pomoc dla przemysłu trzody chlewnej.
Salmonella i Campylobacter nadal wykazują wysoki poziom oporności na antybiotyki
Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) i the European Food Safety Authority (EFSA) stwierdza, że oporność na antybiotyki u bakterii z rodzaju Salmonella i Campylobacter jest nadal wysoka.
Polska: wsparcie finansowe na „Modernizację gospodarstw rolnych” w tym na rozwój produkcji prosiąt
Zainteresowani tą formą pomocy mają czas na złożenie dokumentów do 27 maja 2022 r.
Posłowie biorą pod uwagę nawozy organiczne
Aby w perspektywie długoterminowej zmniejszyć zależność od importu nawozów, Parlament proponuje przejście na alternatywne, organiczne źródła składników odżywczych dla rolnictwa.