Hodowla łącząca wysoką produkcyjność z niskim zużyciem antybiotyków.
Wysoka produkcyjność przy niskim zużyciu antybiotyków: czy jest to możliwe na obszarach o dużym zagęszczeniu ferm trzody chlewnej? I jakie znaczenie ma wiek odsadzanych prosiąt?
Wysoka produkcyjność przy niskim zużyciu antybiotyków: czy jest to możliwe na obszarach o dużym zagęszczeniu ferm trzody chlewnej? I jakie znaczenie ma wiek odsadzanych prosiąt?
Ostatni raport pokazuje, że sprzedaż antybiotyków do stosowania u zwierząt w Europie spadła o 20% w latach 2011-2016. Dotyczy to 25 krajów, które dostarczyły dane dotyczące tego okresu.
Stosowanie niskich poziomów wysoce strawnego białka paszowego z pewnymi probiotykami może być dobrą strategią w obliczu ograniczeń w stosowaniu antybiotyków w paszy.
Dlaczego zagadnienie antybiotykooporności stało się tak ważne w ciągu ostatnich lat? Czy produkcja zwierzęca ma nie wpływ? Czy możliwe jest przekazanie oporności ze zwierząt na ludzi i odwrotnie? Czy mięso może nosić znamiona oporności, nawet jeśli nie zawiera pozostałości antybiotyków? Jakie jest prawdopodobieństwo przeniesienia oporności na ludzi? Czy jest możliwe, że stosowanie u zwierząt środków przeciwdrobnoustrojowych, które nie są stosowane w medycynie człowieka, może sprzyjać powstawaniu oporności na antybiotyki ludzkich patogenów i odwrotnie? W jaki sposób oporność może być ograniczona?
Co to jest oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe? Czy może być przekazywana pomiędzy różnymi rodzajami bakterii? Czy te same bakterie mogą być odporne na różne antybiotyki? Czy geny oporności mogą być wszechobecne? Czy można zmierzyć oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe?