W UE rośnie liczba przypadków chorób odzwierzęcych
Liczba zachorowań na listeriozę osiągnęła najwyższy poziom od 2007 r., natomiast kampylobakterioza i salmonelloza pozostały najczęściej zgłaszanymi chorobami odzwierzęcymi w UE.
Wiadomości, wydarzenia i raporty z najważniejszych zdarzeń w branży trzody chlewnej.
Kalendarz zawiera wszystkie wydarzenia dotyczące sektora produkcji świń. Informacje mogą być sortowane w celu ułatwienia wyszukiwania niezbędnych informacji
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Newsletter o trzodzie na Twoim mailu
Zdrowie świń: wiadomości i artykuły o PRRS, PCV2, bioasekuracji, itp., przewodnik po chorobach świń, atlas patologii, przypadki kliniczne…
Obrazowy i praktyczny przewodnik krok po kroku, jak przeprowadzić badanie sekcyjne świni.
Wszystkie informacje na temat afrykańskiego pomoru świń (ASF) na 3trzy3, a także linki zewnętrzne.
Opis najważniejszych chorób świń
Zdjęcia najważniejszych chorób świń
Narzędzie do diagnozowania chorób świń
Kalkulator do obliczania ilości leku do podawania w wodzie do picia.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Ceny świń w poszczególnych krajach. Produkcja i handel wieprzowiną. Wiadomości dotyczące rynku świń i surowców.
Aktualne ceny świń. Tu możesz znaleźć ceny świń z ponad 20 krajów Europy, Ameryki i Azji.
Dane liczbowe i tendencje w zakresie liczebności trzody chlewnej, produkcji wieprzowiny, rynek wieprzowiny itp.
Globalne dane dotyczące produkcji i handlu dla najważniejszych surowców
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Artykuły dotyczące pasz i żywienia, opis surowców i dodatków do pasz dla trzody chlewnej. Ceny surowców.
Globalne dane dotyczące produkcji i handlu dla najważniejszych surowców
Użyj tego narzędzia do zdiagnozowania problemów z współczynnikiem konwersji paszy. Kliknij na schemat blokowy lub na przyciski w tekście, aby poruszać się po różnych częściach narzędzia.
Comiesięczny newsletter z najnowszymi postępami w żywieniu świń
Artykuły dotyczące genetyki i rozrodu: doskonalenie genetyczne, genomika, sztuczna inseminacja, stosowanie hormonów.
Narzędzie do obliczania współczynnika remontu stada podstawowego.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zarządzanie fermą świń, planowanie pracy w każdym z etapów produkcji: zarządzanie na sektorze loch ciężarnych, porodowym, prosiąt odsadzonych i tuczników.
Narzędzie do obliczania współczynnika remontu stada podstawowego.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Pomieszczenia i sprzęt do hodowli świń: zaprojektowanie pomieszczeń, kontrola środowiska, systemy karmienia itp.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zawartość jest klasyfikowana przez tagi, użyj ich, aby znaleźć informacje, których szukasz.
Liczba zachorowań na listeriozę osiągnęła najwyższy poziom od 2007 r., natomiast kampylobakterioza i salmonelloza pozostały najczęściej zgłaszanymi chorobami odzwierzęcymi w UE.
W dniu 21 listopada 2024 r. Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie (UE) 2024/2895 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 2073/2005 w odniesieniu do kryteriów bezpieczeństwa żywności dla Listeria monocytogenes.
FSIS zaktualizowała swoje dobrowolne wytyczne dla federalnie regulowanych zakładów uboju trzody chlewnej i przetwórstwa wieprzowiny w celu zwalczania Salmonelli u świń od odbioru przed ubojem do uboju.
Wnioski z raportu podsumowującego Unii Europejskiej na temat oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe u bakterii u ludzi, a także zwierząt gospodarskich i żywności w latach 2020/2021.
Jak wynika z najnowszych danych, pozostałości leków weterynaryjnych i innych substancji wykrywanych u zwierząt i w żywności pochodzenia zwierzęcego nadal zmniejszają się w Unii Europejskiej, a poziom zgodności z przepisami wzrasta.
Mięso poddane dojrzewaniu nie stwarza żadnych dodatkowych zagrożeń w porównaniu ze świeżym mięsem, jeśli dojrzewa w kontrolowanych warunkach - stwierdzili eksperci EFSA w opinii naukowej.
Ogniska jersiniozy i listeriozy przenoszonej drogą pokarmową przekroczyły poziom sprzed pandemii.
Zatwierdzono projekt ustawy o oznakowaniu środków spożywczych typem hodowli zwierząt, z których zostały pozyskane
Nowe przepisy modyfikują niektóre aspekty zwalczania pasożytów w odniesieniu do cięcia i alternatywnych metod analitycznych.
Cem Özdemir, federalny minister żywności i rolnictwa, przedstawił projekt ustawy o znakowaniu zwierząt hodowlanych.
Sprawozdanie One Health UE: spadek liczby zgłoszonych chorób odzwierzęcych u ludzi i ognisk chorób przenoszonych przez żywność w 2020 r.
Wraz ze zmianami tego nowego rozporządzenia aktualizowane są przepisy dotyczące higieny, mające zastosowanie do produktów pochodzenia zwierzęcego.
Znaczna część bakterii Salmonella i Campylobacter jest nadal oporna na antybiotyki powszechnie stosowane u ludzi i zwierząt.
Rozporządzenie wzmocni wiarygodność i przejrzystość badań naukowych przedkładanych EFSA oraz wzmocni zarządzanie Urzędem, aby zapewnić jego długoterminową trwałość.
Ogółem w 2019 r. na 368594 próbek objętych badaniem było 1191, czyli 0,32% niespełniających norm.
Wyniki badań uzyskane za pomocą zwalidowanych metod analitycznych mogą być wiarygodnym źródłem danych dotyczących zawartości azotanów i azotynów.