Strona 13 - artykuły na temat bioasekuracja
Ryzyko chorób zawodowych u osób zajmujących się świniami i wieprzowiną
Większość zakażeń chorobami zawodowymi występuje przy uboju, kiedy ludzie zajmują się potencjalnie zakażonym mięsem lub płynami ustrojowymi. Przedstawimy tu dwa najważniejsze: zakażenie różycą i S. suis.
Dziki (2/2) - zagrożenia zdrowotne i środki zapobiegawcze
Na kontrolę chorób wspólnych dla zwierząt dzikich i gospodarskich mogą wpłynąć zarówno rolnicy, jak i myśliwi i organy administracji publicznej.
Polska: 1665-1730 przypadki ASF
Polska: worki z dzikami przy drodze
II Narodowy Dzień Świni
6 marca 2018r. w Tarnowie Podgórnym odbył się II Narodowy Dzień Świni. Też tam byliśmy!
Polska: petycja wielokrotna w sprawie prowadzenia odstrzału sanitarnego dzików w związku z ASF
Ograniczenie stosowania środków przeciwdrobnoustrojowych w produkcji trzody chlewnej bez narażania parametrów produkcji
Posiedzenie Grupy Zadaniowej ds. ASF: bioasekuracja
ASF: Ukraina wprowadza zakaz importu z kilku polskich województw
Dzik (1/2) - Zagrożenia zdrowotne i aktualna sytuacja
W artykule opisano główne choroby przenoszone przez dziki na świnie domowe, ich występowanie i drogi transmisji. Omawia także wzrost populacji dzików w Europie.
Rola bioasekuracji w zwalczaniu PRRSV
Co jest priorytetem a co nie? To zależy od czynników ryzyka i statusu PRRS fermy...
Polska: setne i sto pierwsze ognisko ASF u świń
Polska: ASF i refundacje wydatków na dezynfekcję i środki techniczne
Bezpieczeństwo pracy przy nawozie płynnym
Płynny nawóz pochodzenia odzwierzęcego, który jest przechowywany w głębokich zbiornikach w warunkach beztlenowych, zawiera siarkę używaną przez niektóre bakterie jako substytut tlenu. Końcowym produktem jest H2S, który jest toksyczny dla żywych tkanek ze względu na zatrzymywanie rekacji dostarczania energii w komórkach tkanki.