Strona 14 - artykuły na temat bioasekuracja
Wysokość, nachylenie i pokrycie terenu jako czynniki ryzyka determinujące wystąpienie PRRS w USA
Czy wysokość nad poziomem morza, nachylenie i pokrycie terenu ma znaczenie?
Wpływ rodzaju zarządzania i produkcji w stadach świń o cyklu zamkniętym na poziom bioasekuracji.
Fermy stosujące więcej szczepień osiągają lepsze wyniki wewnętrznej bioasekuracji. Obecnie profilaktyka opiera się bezpośrednio na wprowadzeniu szczepień ochronnych i poprawieniu bioasekuracji wewnętrznej, są to jedyne znane nam środki które mogą zapobiegać występowaniu chorób.
EFSA publikuje sprawozdanie dotyczące pozostałości pestycydów w żywności w Unii Europejskiej z 2015 r
Import produktów ekologicznych podlega nowemu unijnemu systemowi certyfikacji elektronicznej
MRSA związany z produkcją zwierzęcą – jak bardzo powinniśmy się niepokoić?
Po ponad dziesięciu latach raczej nie sugeruje się, że LA-MRSA stanowi bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia publicznego, nawet w krajach, w których częstość występowania u świń jest wysoka.
Polska: utylizacja padłych zwierząt w 2017r.
UE: przypadków salmonelloz jest mniej o 41% w porównaniu do 2010 r.
10-dniowy okres przerwy produkcyjnej na odchowalni nie wpływa na obciążenie środowiska bakteriami
Ogniska wysoce zjadliwej ptasiej grypy w Polsce
Zmiany metod bioasekuracji skierowane na zapobieganie wprowadzeniu wirusowej biegunki świń
Wirus PED zakwestionował programy bioasekuracji w Ameryce Północnej, standardy sanitarne musiały osiągnąć nowy poziom aby z nim walczyć. Artykuł dotyczy najistotniejszych zmian.