Strona 7 - artykuły na temat bioasekuracja
Idealna bioasekuracja dla ferm świń (2/2)
Zapobieganie przenoszeniu i rozprzestrzenianiu się chorób powinno być celem każdej fermy trzody chlewnej, dlatego odpowiednie zaprojektowanie aspektów bioasekuracji ma kluczowe znaczenie. W tym artykule nadal omawiamy środki bezpieczeństwa biologicznego z dwoma ekspertami: Larą Ruiz i José Casanovas.
FIGAN 2021
Będąc targami odbywającymi się co dwa lata, FIGAN nie ominął żadnej edycji z powodu pandemii. W tym roku odbył się w Saragossie w Hiszpanii. 333 było tam obecne ze swym stoiskiem, na którym gościła cała branża. Na wypadek, gdybyś nie mógł przyjść, przygotowaliśmy fotorelację.
Idealna bioasekuracja dla fermy loch (1/2)
W tym artykule przyjrzymy się, jakie elementy bezpieczeństwa biologicznego powinny być uwzględnione przy projektowaniu fermy loch, choć mają one zastosowanie w każdej fermie.
Bezpieczeństwo biologiczne pasz na etapie produkcji i poprodukcyjnym. Zrozumienie i zarządzanie ryzykiem przenoszenia chorób podczas mielenia i dostarczania paszy dla świń
Mieszanie składników z paszą i dystrybucja paszy do miejsca w gospodarstwie, w którym następuje konsumpcja, określane jest jako „etap produkcyjny i poprodukcyjny” łańcucha dostaw pasz. W tym artykule przedstawiono, w jaki sposób koncepcje bezpieczeństwa biologicznego można zastosować do produkcji i dystrybucji paszy dla świń, aby zapewnić spożywanie produktu wolnego od patogenów.
Bezpieczeństwo biologiczne pasz na etapie przedprodukcyjnym, transmisja chorób
Jak przenoszenie chorób dotyczy łańcucha dostaw składników pasz dla świń i jak producenci mogą ograniczać ryzyko transmisji poprzez skażone składniki.
Zagrożenia ASF związane z hodowlą świń na wolnym powietrzu: UE publikuje opinię naukową
EFSA oceniła ryzyko rozprzestrzeniania się afrykańskiego pomoru świń na fermach świń na świeżym powietrzu i zaproponowała środki bezpieczeństwa biologicznego i środki kontroli dla ferm zewnętrznych na obszarach UE dotkniętych ASF.
Stabilność wirusa ASF w glebie i możliwości ograniczenia ryzyka transmisji
Ocena bezpieczeństwa biologicznego pasz: element krytyczny każdego kompleksowego programu bioasekuracji
W tej serii artykułów dokonamy przeglądu niektórych ważnych zdarzeń przenoszenia chorób, które miały miejsce w łańcuchu dostaw pasz i przedstawimy charakterystykę kompleksowego programu bioasekuracji pasz, który uwzględnia bioasekurację składników pasz, a także procesy jej mielenia i dostarczania.
Strefy ASF rozszerzone w Niemczech, Polsce i na Słowacji
Nowe przypadki ASF w Niemczech, Polsce i Słowacji skłaniają do przedefiniowania i powiększenia granic stref.
Praktyki bezpieczeństwa biologicznego w zarządzaniu martwymi zwierzętami w gospodarstwie
Kluczowe komunikaty dotyczące bezpieczeństwa biologicznego związane z przenoszeniem martwych świń z czystego obszaru fermy do obszaru zarządzania osobnikami martwymi, przed ich usunieciem: zewnętrzny pojemnik na martwe zwierzęta, spalarnia lub pojemnik do hydrolizy.
Bioasekuracja wejścia na fermę
Zasady bioasekuracji dotyczące wejścia na farmę mogą wydawać się skomplikowane ...
Biegunka u nowo narodzonych prosiąt: czyszczenie i dezynfekcja
Chociaż czyszczenie między partiami wydaje się być podstawowym zadaniem, po rozmowie z autorami widzimy, że wciąż jest dużo miejsca na poprawę.
Obiektywny monitoring bioasekuracji (2/2)
Innowacyjny cyfrowy system kontroli bioasekuracji i jego zastosowanie do obiektywnego monitorowania wewnętrznego bezpieczeństwa biologicznego i przemieszczania się w gospodarstwie.
Ryzyko ASF związane z paszą, ściółką i transportem: UE publikuje opinie naukowe
ESFA oceniła ryzyko wprowadzenia ASF do regionów UE wolnych od choroby poprzez paszę, pojazdy transportowe i inne drogi.