Chiny uzupełniają rezerwy wieprzowiny, aby ustabilizować rynek
To już druga w tym roku partia mrożonego mięsa wieprzowego, która została zakupiona i przechowywana w rezerwach centralnych.
Wiadomości, wydarzenia i raporty z najważniejszych zdarzeń w branży trzody chlewnej.
Kalendarz zawiera wszystkie wydarzenia dotyczące sektora produkcji świń. Informacje mogą być sortowane w celu ułatwienia wyszukiwania niezbędnych informacji
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Newsletter o trzodzie na Twoim mailu
Zdrowie świń: wiadomości i artykuły o PRRS, PCV2, bioasekuracji, itp., przewodnik po chorobach świń, atlas patologii, przypadki kliniczne…
Obrazowy i praktyczny przewodnik krok po kroku, jak przeprowadzić badanie sekcyjne świni.
Wszystkie informacje na temat afrykańskiego pomoru świń (ASF) na 3trzy3, a także linki zewnętrzne.
Opis najważniejszych chorób świń
Zdjęcia najważniejszych chorób świń
Narzędzie do diagnozowania chorób świń
Kalkulator do obliczania ilości leku do podawania w wodzie do picia.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Ceny świń w poszczególnych krajach. Produkcja i handel wieprzowiną. Wiadomości dotyczące rynku świń i surowców.
Aktualne ceny świń. Tu możesz znaleźć ceny świń z ponad 20 krajów Europy, Ameryki i Azji.
Dane liczbowe i tendencje w zakresie liczebności trzody chlewnej, produkcji wieprzowiny, rynek wieprzowiny itp.
Globalne dane dotyczące produkcji i handlu dla najważniejszych surowców
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Artykuły dotyczące pasz i żywienia, opis surowców i dodatków do pasz dla trzody chlewnej. Ceny surowców.
Globalne dane dotyczące produkcji i handlu dla najważniejszych surowców
Użyj tego narzędzia do zdiagnozowania problemów z współczynnikiem konwersji paszy. Kliknij na schemat blokowy lub na przyciski w tekście, aby poruszać się po różnych częściach narzędzia.
Comiesięczny newsletter z najnowszymi postępami w żywieniu świń
Artykuły dotyczące genetyki i rozrodu: doskonalenie genetyczne, genomika, sztuczna inseminacja, stosowanie hormonów.
Narzędzie do obliczania współczynnika remontu stada podstawowego.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zarządzanie fermą świń, planowanie pracy w każdym z etapów produkcji: zarządzanie na sektorze loch ciężarnych, porodowym, prosiąt odsadzonych i tuczników.
Narzędzie do obliczania współczynnika remontu stada podstawowego.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Pomieszczenia i sprzęt do hodowli świń: zaprojektowanie pomieszczeń, kontrola środowiska, systemy karmienia itp.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zawartość jest klasyfikowana przez tagi, użyj ich, aby znaleźć informacje, których szukasz.
To już druga w tym roku partia mrożonego mięsa wieprzowego, która została zakupiona i przechowywana w rezerwach centralnych.
Słabszy wzrost gospodarczy zaczyna zbierać żniwo w globalnej konsumpcji wieprzowiny.
Europejscy i amerykańscy użytkownicy są optymistami i prognozują ceny nawet wyższe od obecnych poziomów, natomiast w Azji prognozy są niższe.
Indeks cen mięsa FAO dla cen wieprzowiny w marcu nieznacznie wzrósł.
Indeks cen zbóż FAO spadł nieznacznie w stosunku do stycznia i był o 1,4% wyższy od poziomu sprzed roku.
W lutym ubiegłego roku zapytaliśmy naszych użytkowników, jaka ich zdaniem będzie średnia cena świń w ich krajach w 2022 roku. Chcesz wiedzieć, kto był najbliżej?
Trwają pierwsze w tym roku prace inwentaryzacyjne dla państwowych rezerw wieprzowiny.
Światowe ceny wieprzowiny nieznacznie spadły w styczniu z powodu dużej podaży świń gotowych do uboju i niższego niż oczekiwano importu przez Chiny.
W styczniu wzrosły światowe ceny ryżu i kukurydzy, a spadły jęczmienia i pszenicy.
Na tle rosnących cen towarów europejscy hodowcy trzody chlewnej ograniczają produkcję, co doprowadzi do zmniejszenia podaży na rynku trzody chlewnej w 2023 roku i utrzymania się cen na wysokim poziomie.
W 2021 r. uzyskanie dobrych wyników ekonomicznych producentów świń było utrudnione z powodu wyższych kosztów produkcji (średnio +14,9%), podczas gdy otrzymywane ceny spadały w całej Europie, z wyjątkiem Włoch. Wyniki były negatywne w 12 krajach w porównaniu z zaledwie 5 z nich w 2020 r.
Spożycie i produkcja wieprzowiny zacznie się zmniejszać w ciągu najbliższych dziesięciu lat ze względu na kwestie zdrowotne, środowiskowe i społeczne.
Międzynarodowe ceny wieprzowiny wzrosły w związku ze wzrostem popytu przed zbliżającym się okresem świątecznym oraz wpływem ruchów walutowych.
Międzynarodowe ceny pszenicy, kukurydzy i sorgo spadły w listopadzie, podczas gdy ceny jęczmienia i ryżu wzrosły.
Indeks cen mięsa FAO spadł czwarty miesiąc z rzędu.
Niższe płace realne mają negatywnie wpłynąć na spożycie białka w czwartym kwartale 2022 roku i pierwszej połowie 2023 roku.