Wpływ stresu na funkcjonowanie układu odpornościowego, zdrowie i wydajność świń (2/2)
Jest to drugi artykuł autorstwa Prof. Pejsaka poświęcony temu, jak stres immunologiczny wpływa na organizm, zdrowotność jelit i produkcję.
Wiadomości, wydarzenia i raporty z najważniejszych zdarzeń w branży trzody chlewnej.
Kalendarz zawiera wszystkie wydarzenia dotyczące sektora produkcji świń. Informacje mogą być sortowane w celu ułatwienia wyszukiwania niezbędnych informacji
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Newsletter o trzodzie na Twoim mailu
Zdrowie świń: wiadomości i artykuły o PRRS, PCV2, bioasekuracji, itp., przewodnik po chorobach świń, atlas patologii, przypadki kliniczne…
Obrazowy i praktyczny przewodnik krok po kroku, jak przeprowadzić badanie sekcyjne świni.
Wszystkie informacje na temat afrykańskiego pomoru świń (ASF) na 3trzy3, a także linki zewnętrzne.
Opis najważniejszych chorób świń
Zdjęcia najważniejszych chorób świń
Narzędzie do diagnozowania chorób świń
Kalkulator do obliczania ilości leku do podawania w wodzie do picia.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Ceny świń w poszczególnych krajach. Produkcja i handel wieprzowiną. Wiadomości dotyczące rynku świń i surowców.
Aktualne ceny świń. Tu możesz znaleźć ceny świń z ponad 20 krajów Europy, Ameryki i Azji.
Dane liczbowe i tendencje w zakresie liczebności trzody chlewnej, produkcji wieprzowiny, rynek wieprzowiny itp.
Globalne dane dotyczące produkcji i handlu dla najważniejszych surowców
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Artykuły dotyczące pasz i żywienia, opis surowców i dodatków do pasz dla trzody chlewnej. Ceny surowców.
Globalne dane dotyczące produkcji i handlu dla najważniejszych surowców
Użyj tego narzędzia do zdiagnozowania problemów z współczynnikiem konwersji paszy. Kliknij na schemat blokowy lub na przyciski w tekście, aby poruszać się po różnych częściach narzędzia.
Comiesięczny newsletter z najnowszymi postępami w żywieniu świń
Artykuły dotyczące genetyki i rozrodu: doskonalenie genetyczne, genomika, sztuczna inseminacja, stosowanie hormonów.
Narzędzie do obliczania współczynnika remontu stada podstawowego.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zarządzanie fermą świń, planowanie pracy w każdym z etapów produkcji: zarządzanie na sektorze loch ciężarnych, porodowym, prosiąt odsadzonych i tuczników.
Narzędzie do obliczania współczynnika remontu stada podstawowego.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Pomieszczenia i sprzęt do hodowli świń: zaprojektowanie pomieszczeń, kontrola środowiska, systemy karmienia itp.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Jest to drugi artykuł autorstwa Prof. Pejsaka poświęcony temu, jak stres immunologiczny wpływa na organizm, zdrowotność jelit i produkcję.
Co dokładnie dzieje się w organizmie świni, gdy jest narażona na ostry lub przewlekły stres? Jakie implikacje dla produkcji ma stres? Aby odpowiedzieć na to pytanie, Prof. Pejsak sięga do badań prowadzonych w ostatnich dziesięcioleciach.
Termografia w połączeniu z systemami sztucznej inteligencji może pomóc w identyfikacji i ukierunkowaniu diagnostyki zwierząt z objawami, aby jak najszybciej podjąć odpowiednią reakcję.
Zatwierdzono projekt ustawy o oznakowaniu środków spożywczych typem hodowli zwierząt, z których zostały pozyskane
EFSA opublikował opinię naukową na temat dobrostanu świń w gospodarstwie, pierwszą z kilku opinii na temat dobrostanu zwierząt, które zostaną wydane w nadchodzącym roku w kontekście strategii Od pola do stołu
Wstępne wyniki wykazały duży potencjał w wykrywaniu i charakterystyce chorób z wykorzystaniem profilowania biomarkerów śliny.
Jak poprawić właściwości łańcucha jako wzbogacenia środowiskowego. Sekretem są świnie mogące bawić się razem.
Wyniki te sugerują, że maty ogrzewane elektrycznie i lampy cieplne były porównywalne w utrzymaniu wydajności i zachowań posturalnych prosiąt.
EFSA zaleca więcej miejsca, niższe temperatury i mniejsze odległości.
Duże ubojnie będą miały rok na dostosowanie się do nowych przepisów, a małe - dwa.
Umożliwienie prosiętom interakcji z sąsiednim miotem przez otwór może zmniejszyć agresję przy odsadzeniu.