Przegląd zmian na światowym rynku mięsa w 2019 r. - FAO
Światowa produkcja mięsa spadła o 1,0 procent po dwóch dekadach stałego wzrostu. Światowy eksport mięsa wzrósł o 6,8 procent - najszybszy wzrost rok do roku od 2012 roku.
Światowa produkcja mięsa spadła o 1,0 procent po dwóch dekadach stałego wzrostu. Światowy eksport mięsa wzrósł o 6,8 procent - najszybszy wzrost rok do roku od 2012 roku.
Nowe narzędzie opracowane przez IFPRI monitoruje ograniczenia w handlu żywnością i ocenia ich wpływ na dostępność żywności.
Globalne zapasy, obfite zbiory 2019/2020 w UE i dobre perspektywy w Ameryce na następne zbiory powinny pozwolić na zadowalającą podaż na rynku w nadchodzących miesiącach.
Pomimo wysokich cen, wzrost produkcji wieprzowiny będzie ograniczony przez ograniczenia środowiskowe i utrzymujące się ryzyko ASF. Ze względu na Covid-19 transport żywych zwierząt może być ograniczony.
Afrykański pomór świń nadal negatywnie wpływa zarówno na hodowlę trzody chlewnej przydomowej, jak i komercyjnej w Rumunii. Wysokie ceny wieprzowiny w UE ograniczały import wieprzowiny i żywych prosiąt w Rumunii w drugiej połowie 2019 r.
25 marca, w środę ministrowie rolnictwa i rybołówstwa omówili sytuację sektora rolnego w obliczu COVID-19.
Argentyńscy producenci wieprzowiny skorzystają z niższej stawki podatku eksportowego na wieprzowinę, a plantatorzy soi zapłacą więcej.
Prognozuje się, że UE osiągnie nowy rekord produkcji wieprzowiny w 2020 r. Hiszpania wyprzedza Niemcy jako największy producent wieprzowiny w UE.
Spadek pogłowia świń w Kanadzie oznacza drugi z kolei spadek z roku na rok (od stycznia do stycznia). Popyt z Japonii pomógł utrzymać eksport pomimo zawieszenia eksportu do Chin.
Europejski eksport wzrósł o ponad 20%. Chiny pozostają głównym miejscem docelowym, a Hiszpania głównym eksporterem.
Tajwan wprowadza zakaz importu włoskiej wieprzowiny, żywych świń i produktów wieprzowych w świetle zwiększonej liczby przypadków ASF na Sardynii.
UE krok dalej w handlu między regionami z Azją Południowo-Wschodnią, eliminując cła na wieprzowinę.