Pojawienie się PEDV i znaczenie bezpieczeństwa biologicznego dostaw pasz
Pojawienie się PEDV w Ameryce Północnej spowodowało zwiększenie świadomości co do znaczenia pasz i ich składników jako potencjalnych dróg przenoszenia chorób.
Pojawienie się PEDV w Ameryce Północnej spowodowało zwiększenie świadomości co do znaczenia pasz i ich składników jako potencjalnych dróg przenoszenia chorób.
Dokładny diagnoza czasem nastręcza trudności ze względu na równoczesne występowanie zakażeń mieszanych, związanych także z warunkami środowiska i żywieniem oraz trudnością w izolacji i identyfikacji wszystkich możliwych czynników chorobotwórczych.
Wszystkie poddane sekwencjonowaniu izolaty PED, pozyskane w krajach europejskich są najbliżej spokrewnione z tak zwanym S INDEL PEDV, który został po raz pierwszy opisany w USA w styczniu 2014 roku.
Jak bardzo choroba zmieniła się od pojawienia się pierwszych przypadków? Obecnie mamy do czynienia z nowym wariantem, który wydaje się być łagodniejszą formą PEDv, ponadto są stada loch przewlekle zakażone PEDv (~10% stad matek) i stada z ponownymi ogniskami choroby (~ 3-5% stad)...
Ostatnie ogniska PED odnotowane w Europie były wywołane wirusami o bardzo podobnej sekwencji, co te w USA ale straty ekonomiczne były znacznie mniejsza.
Autor stawia pytanie czy wirus US jest bardziej zjadliwy niż szczep CV777 wyizolowany w Europie w 1977 roku, a także czy choroba faktycznie powduje większe straty w obecnym czasie niż w latach 70tych w Europie.
Obecnie PED powoduje występowanie umiarkowanych i ciężkich epidemii w wielu fermach trzody chlewnej na terenie Azji, USA i innych krajów, zarówno w gospodarstwach naiwnych, jak i tam gdzie choroba już się przetoczyła.