Strona 2 - artykuły na temat jakość mięsa
Sytuacja w zakresie kastracji świń w Unii Europejskiej
W Unii Europejskiej kastracja jest nadal powszechna, choć różni się w zależności od kraju.
UE: zmiany w kontrolach urzędowych produktów pochodzenia zwierzęcego
Rozporządzenie wyjaśnia niektóre aspekty praktycznych ustaleń dotyczących badania poubojowego.
EFSA - pozostałości leków weterynaryjnych: zgodność nadal wysoka
Ogółem w 2019 r. na 368594 próbek objętych badaniem było 1191, czyli 0,32% niespełniających norm.
Główny Inspektorat Weterynaryjny o testach na zawartość azotanów i azotynów
Wyniki badań uzyskane za pomocą zwalidowanych metod analitycznych mogą być wiarygodnym źródłem danych dotyczących zawartości azotanów i azotynów.
EU: nowe regulacje w kontroli Trichinella
Nowe rozporządzenie zmienia pobieranie próbek, referencyjną metodę wykrywania i warunki przywozu w odniesieniu do zwalczania włośni.
Poparcie dla europejskiego znaku dobrostanu zwierząt
Podczas nieformalnego spotkania ministrów rolnictwa UE inicjatywa ministra dotycząca ogólnounijnego znaku dobrostanu zwierząt spotkała się z szerokim poparciem.
Biomarkery stresu fizjologicznego do prognozowania zmienności jakości wieprzowiny
Niemcy: Dyskusja branży na temat przyszłości przemysłu mięsnego
Rządy federalny i stanowy oraz przemysł mięsny omawiają dostosowanie w całym łańcuchu: poprawę dobrostanu zwierząt, uczciwe ceny i lepsze warunki pracy.
Efekt czarnego łabędzia na rynku mięsa
Najpierw ASF, teraz koronawirus, dwa efekty czarnego łabędzia, wstrząsnęły światową gospodarką i zaniepokoiły światowy przemysł mięsny. Jak zmierzyć się z kolejnym?
Wpływ argininy i leucyny na cechy tuszy tuczników
Kanadyjski eksport wieprzowiny do Chin został tymczasowo zawieszony
Wpływ suplementacji monohydratem kreatyny i kwasem guanidynooctowym na tuczniki
Bezpieczeństwo żywności: większa przejrzystość, lepsze zapobieganie ryzyku
EU: przypadki salmonellozy i kampylobakteriozy na tym samym poziomie, listeriozy nadal rosną
Liczba zgłoszonych przypadków salmonellozy i kampylobakteriozy utrzymuje się na stałym poziomie w ciągu ostatnich pięciu lat, chociaż liczba listeriozy stale rośnie.